ONU: Pământul ar putea deveni un ‘iad nelocuibil’ / ‘COVID-19, ultima dovadă că liderii politici nu sunt în acord cu lumea din jurul lor’
Pământul ar putea deveni un ‘iad nelocuibil’, se arată în raportul emis, luni, de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Potrivit experților internaționali, schimbările climatice tot mai accelerate ar putea duce la fenomene meteo dezastruoase. La acestea se adaugă și pandemia de Covid-19, pe care membrii ONU o pun pe seama faptului că leginle naturii nu au fost respectate.
ONU: Pământul ar putea deveni un „iad nelocuibil”
Influențele oamenilor, neînțelegerea mediului înconjurător duc la desastre naturale din ce în în ce mai dese și tot mai catastrofale.
ONU atrage atenția, în raportul publicat luni, că în ultimele două decenii, numărul dezastrelor provocate de fenomenele meteorologice extreme aproape s-a dublat la 6.681, în creştere de la 3.656 între 1980 şi 1999.
„Suntem în mod deliberat distructivi. Aceasta este singura concluzie la care se poate ajunge”, acţiunile pentru reducerea schimbărilor climatice şi a altor ameninţări majore întârziind, a declarat Mami Mizutori, reprezentant special al secretarului ONU pentru reducerea riscurilor de dezastre, potrivit Haaretz.
Amintim aici câteva dintre dezastrele care au marcat ultimii 2 ani: incendiile devastatoare din Grecia și California. De asemenea, incendiile istorice din Australia, inundațiile fără precedent din Italia și Franța
Potrivit statisticilor, în ultimii 20 de ani au fost înregistrate aproape 7.350 de dezastre majore, inclusiv cutremure şi tsunami, care au provocat peste 1,2 milioane de morţi şi au afectat 4,2 miliarde de oameni.
Iar aceste dezastre ne-au costat și foarte mulți bani – 3 trilioane de dolari.
‘COVID-19 este doar ultima dovadă că liderii politici şi din mediul de afaceri nu sunt încă în acord cu lumea din jurul lor’
Reprezentantul ONU mai spune că și pandemia de Covid-19 este o dovadă că ‘liderii politici şi din mediul de afaceri nu sunt încă în acord cu lumea din jurul lor’.
Aceasta face referire la faptul că omul a invatat habitatul animalelor, a tăiat pădurile și a obligat astfel animalele sălbatice să fie tot mai aproape de localități.
„Este năucitor să continuăm de bunăvoie şi cu bună ştiinţă să semănăm seminţele propriei distrugeri, în pofida ştiinţei şi dovezilor conform cărora ne transformăm singura noastră casă într-un iad nelocuibil pentru milioane de oameni”, au spus Mizutori şi Debarati Guha-Sapir de la Centrul de Cercetare în Epidemiologia Dezastrelor din Belgia.