ONU: Încălzirea globală se accelerează. Mai multe ţări sunt ameninţate cu dispariţia

Publicat: 29 11. 2012, 08:58
Încălzirea globală se accelerează, iar din această cauză mai multe ţări de pe glob ar putea dispărea până la sfârşitul secolului. Avertismenul vine din partea experţilor ONU în probleme de climă, care au...

Încălzirea globală se accelerează, iar din această cauză mai multe ţări de pe glob ar putea dispărea până la sfârşitul secolului. Avertismenul vine din partea experţilor ONU în probleme de climă, care au prezentat datele din noul studiu ştiinţific realizat pe această temă.

Nivelul mărilor creşte din cauza încălzirii globale cu 60 la sută mai repede decât prevăzuse în anul 2007 grupul de experţi al ONU pentru climă. Potrivit studiilor realizate de specialişti în urmă cu cinci ani, creşterea estimată era de doi milimetri pe an, până în 2010. În raportul prezentat atunci, specialiştii în probleme climatice apreciau că nivelul mărilor va creşte cu 18 până la 59 de centimetri până la sfârşitul secolului, din cauza încălzirii climatice.

În prezent însă, datele indică o creştere care ar putea atinge şi chiar depăşi un metru. Asta înseamnă că mai multe ţări sunt ameninţate cu dispariţia de pe faţa pământului.

„Zonele aflate la mai puţin de un metru deasupra nivelului mării, cum este cazul Bangladeshului, de exemplu, vor dispărea. Ar rezulta de aici milioane de refugiaţi din cauza climei, precum şi posibile războaie şi tot felul de conflicte pentru accesul la resurse. În ceea ce priveşte marile oraşe de pe coastă, ca New York, efectele vor fi probabil asemănătoare cu cele ale uraganului Sandy”, a declarat cercetătorul Grant Foster.

Estimările prea scăzute din trecut asupra creşterii nivelului mărilor se pot explica prin faptul că amploarea fenomenului de topire a gheţurilor era mai puţin cunoscută în acea perioadă. De altfel, ultimul raport oficial se baza pe datele obţinute între anii 1993 şi 2003, când măsurătorile prin satelit erau relativ noi. Următorul raport legat de efectele încălzirii globale va fi publicat în trei părţi, din septembrie 2013 până în aprilie 2014.