ONU deplânge moartea a peste 100 de lucrători umanitari în Gaza, cel mai mare număr de morți într-un singur conflict pe care i-a avut organizația în cei 78 de ani de la înființare

ONU deplânge moartea a peste 100 de lucrători umanitari în Gaza, cel mai mare număr de morți într-un singur conflict pe care i-a avut organizația în cei 78 de ani de la înființare
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Mai mulți lucrători umanitari ai Națiunilor Unite au fost uciși în Gaza decât în oricare alt conflict din istoria de 78 de ani a organizației, a declarat luni ONU, o reamintire a faptului că personalul umanitar din agențiile umanitare nu a fost scutit de bombardamentul necruțător al Israelului asupra Fâșiei Gaza.

Un total de 102 lucrători umanitari de la UNRWA au fost uciși și alți 27 au fost răniți în Gaza

Un total de 102 lucrători umanitari de la Agenția Națiunilor Unite de Ajutor pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) au fost uciși și alți 27 au fost răniți în Gaza de la începutul războiului Israelului cu Hamas în urmă cu mai bine de o lună, a spus agenția.

„În ultimele 24 de ore, un membru al personalului UNRWA a fost ucis împreună cu familia ei în nordul Fâșiei Gaza în urma unor bombardamente”, a spus agenția într-un comunicat. „Acesta este cel mai mare număr de lucrători ai Națiunilor Unite uciși într-un conflict din istoria Națiunilor Unite.”

Birourile ONU din întreaga lume și-au coborât steagul în bernă, iar personalul ONU a ținut luni un moment de reculegere pentru a-și jeli și a-și onora colegii uciși în Gaza.

„Nu vor fi uitați niciodată”, a spus secretarul general al ONU Antonio Guterres, în minutul de reculegere de la sediul ONU din New York.
UNRWA a declarat că cei uciși se numără printre cei 13.000 de membri ai personalului său care lucrează în Gaza și mulți au murit alături de familiile lor în timpul bombardamentului și blocadei Israelului asupra teritoriului palestinian în urma atacului din 7 octombrie al militanților Hamas.

„Erau profesori, directori de școli, lucrători sanitari, inclusiv un ginecolog, ingineri, personal de sprijin și un psiholog”, se spune în comunicat.

Lucrătorii ONU se numără printre cele cel puțin 11.180 de persoane ucise în atacurile aeriene israeliene, inclusiv 4.609 copii, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății din Ramallah.

UNRWA a fost înființată după un an de la războiul arabo-israelian din 1948

UNRWA este principala agenție ONU care operează în Gaza și adăpostește aproximativ 780.000 de oameni în peste 150 de unități supraaglomerate, chiar dacă serviciile de bază s-au prăbușit.

Agenția a fost înființată la un an după războiul arabo-israelian din 1948 și oferă servicii precum educație, asistență medicală, ajutor și servicii sociale.

Agenția s-a format în creării Națiunilor Unite în 1945, după Holocaust și alte orori ale celui de-al Doilea Război Mondial, cu scopul de a preveni astfel de atrocități și războaie mondiale viitoare să se repete.

Volker Türk, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat miercuri că atât Hamas, cât și Israelul au comis crime de război în ultima lună.

Adăpost pentru peste 2 milioane de oameni înghesuiți în 362 de kilometri pătrați, Gaza a fost mult timp unul dintre cele mai sărace locuri din lume, izolată de lumea exterioară în ultimii 17 ani de o blocada israeliană și egipteană.

sursă foto: captură YT

Asediul și bombardamentul actual al Israelului au creat o criză umanitară din ce în ce mai mare, cu condiții disperate în interiorul Gazei, inclusiv prăbușirea aproape totală a sistemului de sănătate și distrugerea totală în cartiere întregi.

Agenția a spus că personalul său lucrează „non-stop” cu provizii limitate pentru a-i sprijini pe cei strămutați în școlile și clădirile sale, facilitând micile livrări de ajutor care ajung în Gaza și ajutând populațiile vulnerabile din Gaza, inclusiv femeile însărcinate și bebelușii.

Blocada israeliană asupra tuturor combustibililor și a majorității alimentelor, apei și medicamentelor de la intrarea în Gaza a însemnat că operațiunea de ajutor a UNRWA a fost „sugrumata de resurse”, a declarat Thomas White, directorul Afacerilor UNRWA în Fâșia Gaza, iar agenția va fi obligată să renunțe în totalitate și să se pregătească pentru oprirea serviciilor, inclusiv instalațiilor de desalinizare a apei și eliminare a deșeurilor din cauza lipsei de combustibil.

White a spus că UNRWA nu are combustibil pentru a-și umple camioanele în Gaza și că nu va putea primi marți livrări de ajutoare prin punctul de trecere Rafah.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)