CORONAVIRUS | Lipsa de solidaritate față de țările defavorizate în lupta cu virusul COVID-19, criticată de ONU

Publicat: 01 05. 2020, 14:49

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a criticat lipsa de solidaritate în lupta cu noul coronavirus de care au dat dovadă marile puteri, în raport cu națiunile defavorizate, dar și lipsa de leadership, de acțiune, în contextul pandemiei de COVID-19.

„Sunt deosebit de îngrijorat de lipsa de solidaritate faţă de ţările în curs de dezvoltare, atât în ceea ce priveşte echipamentul pentru a răspunde pandemiei de COVID-19, care se poate extinde la fel ca un incendiu, cât şi pentru a înfrunta impactul dramatic de ordin social şi economic”, a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă.

Cerere respinsă de liderii G20

În plus, acesta a acuzat liderii G20 că nu i-au acceptat cererea legată de crearea unui mecanism pentru a-şi coordona acţiunile anti-COVID-19, în timp ce fiecare acționează pe cont propriu, fapt ce nu ajută la eradicarea virusului, ci doar de la mutarea sa dintr-un loc în altul.

Acesta a mai semnalat că întreaga comunitate internaţională „este divizată într-un moment în care ar fi mai important ca oricând să fie unită”.

Principala cauză ar fi disputa dintre cele două mari puteri globale, SUA și China, care se află în conflict pe tema COVID-19, fapt ce a împiedicat asumarea unor iniţiative mondiale, atât de necesare în aceste vremuri.

Tensiunile s-au simțit și în Consiliul de Securitate al ONU, unde divergențele dintre Beijing şi Washington au împiedicat adoptarea unei rezoluţii referitoare la pandemia generată de noul coronavirus.

Jumătate din angajații la nivel mondial riscă să rămână fără slujbe

Un alt anunţ îngrijorător, venit din partea Organizației Internaționale a Muncii (OIM), indică faptul că aproape jumătate din forța de muncă globală, 1,6 miliarde de oameni, sunt în „pericol iminent de a rămâne fără mijloace de trai”, din cauza impactului economic al Covid-19, transmite The Guardian.

Din cei 3,3 miliarde de oameni, care reprezintă populația muncitoare de pe glob, aproximativ 2 miliarde lucrează în „economia informală”, adică prin contracte pe termen scurt sau sunt liberi profesioniști. Aceştia au fost cel mai rapid şi puternic loviţi de criza economică declanşată de pandemie. Ei au pierdut aproximativ 60% din venituri din prima lună a crizei. Mai mult decât atât, dintre aceștia, 1,6 miliarde riscă să-și piardă definitiv locul de muncă, a avertizat agenţia din cadrul ONU.

„Milioane de afaceri din întreaga lume abia mai respiră. Aceşti oameni nu au economii sau acces la credite. Aceasta este fața reală a lumii muncii. Dacă nu-i ajutăm acum, vor pieri pur și simplu”, directorul general al OIM, Guy Ryder.

În acest sens, cifrele indicate de raportul OIM arată o realitate tulburătoare: peste 430 de milioane de companii riscă să fie închise.

Mai exact, aproape 232 de companii de comerţ en gros şi cu amănuntul, 111 milioane din sectorul de prelucrare, 51 de milioane din cel hotelier şi alte 42 de milioane din alte domenii, precum cel imobiliar, se află „într-un pericol major”.

Pentru a evita acest scenariu, instituția insistent ca măsurile luate pentru reactivarea economiei în diferite ţări să se bazeze pe un nivel ridicat de creare de locuri de muncă. De asemenea, OIM cere „politici şi instituţii de muncă mai puternice şi cu sisteme de protecţie socială mai ample” cărora să fie alocate mai multe resurse.