Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a cerut vineri guvernului afgan să asigure o mai bună protecţie a personalului ONU, după atacul comis la Mazar-i-Sharif soldat cu moartea a şapte angajaţi ai organizaţiei, printre care se numără şi un cetăţean român, informează AFP.
La încheierea reuniunii, Consiliul a emis un comunicat în care se condamnă „în cei mai fermi termeni” atacul asupra birourilor ONU de la Mazar-i-Sharif, comis de manifestanţi nemulţumiţi de incendierea Coranului în Statele Unite.
Consiliul de Securitate a cerut „guvernului afgan să îi aducă în faţa justiţiei pe cei responsabili şi să ia toate măsurile posibile, cu sprijinul Forţei internaţionale pentru asistenţă şi securitate, pentru a asigura protecţia personalului ONU şi a sediilor organizaţiei”.
Comandantul operaţiunilor de menţinere a păcii, Alain Le Roy, a afirmat că mai mulţi angajaţi ONU răniţi în urma atacului au fost evacuaţi din zonă, adăugând că birourile Naţiunilor Unite de la Mazar-i-Sharif nu vor fi închise după atac.
Alain Le Roy a afirmat că protestatarii „au pătruns în complexul ONU, au incendiat clădirile şi au ucis mai mulţi angajaţi”, adăugând însă că aceştia nu vizau în mod special Organizaţia Naţiunilor Unite.
Atacul de vineri s-a soldat cu şapte victime – patru nepalezi şi trei cetăţeni străini, însă ONU nu a precizat naţionalitatea acestora. Autorităţile naţionale au afirmat însă că este vorba despre un suedez, o norvegiană şi un român.
Guvernatorul provinciei Balkh a afirmat că şi cinci manifestanţi au fost ucişi şi alţi 20 au fost răniţi, iar „mai mult de 20 de insurgenţi implicaţi în atac au fost arestaţi”.
Un purtător de cuvânt al poliţiei locale a afirmat că printre manifestanţi s-au infiltrat insurgenţi talibani. „Unii purtau arme, alţii au luat armamentul gărzilor de securitate ONU”, a adăugat el.
Manifestaţia a început după rugăciunea tradiţională de vineri, iar cei aproximativ 500 de demonstranţi au cerut guvernului afgan „să întrerupă toate legăturile diplomatice cu Statele Unite, în cazul în care autorităţile americane nu îl judecă pe pastorul care a ars Coranul”.
Protestatarii au cerut Parlamentului „să declare ilegală prezenţa trupelor străine în Afganistan„, unde se află circa 132.000 de militari străini, dintre care două treimi fac parte din forţele americane.
Guvernatorul provinciei Balkh a declarat că doi dintre angajaţii ONU au fost decapitaţi, însă generalul Abdul Rauf Taj, reprezentant al poliţiei provinciale, a dezminţit informaţia.
Manifestanţii adunaţi la Mazar-i-Sharif protestau faţă de gestul pastorului american Terry Jones care în urmă cu mai bine de o săptămână a organizat o incendiere publică a Coranului.