ONU avertizează UE: Peste 137.000 de imigranți ilegali au pătruns în 2015 pe teritoriul european

ONU avertizează UE: Peste 137.000 de imigranți ilegali au pătruns în 2015 pe teritoriul european
Foto: hoyvenezuela.info

Avertisment dur pentru Uniunea Europeană din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite din cauza celui mai recent raport al Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi care arată că peste 137 de mii de imigranţi ilegali au pătruns anul acesta pe teritoriul european.

Cifra este aproape dublă faţă de cea înregistrată în primul semestru al anului trecut. Potrivit ONU, criza refugiaţilor riscă să se amplifice dacă Europa nu va lua măsuri.

Potrivit rapoartelor ONU, numărul imigranţilor care au pătruns în acest an în Uniunea Europeană este cu 83% mai mare decât în primul semestru din 2014. O treime din persoanele ajunse în Europa sunt din Siria, acestea primind automat statutul de refugiaţi de război. Alte grupuri majore provin Eritrea şi Afganistan.

„În vreme ce Europa dezbate asupra modului în care va rezolva criza imigranţilor, noi trebuie să spunem răspicat: majoritatea persoanelor care ajung în UE pe mare sunt refugiaţi căutând protecţie în faţa războiului şi a persecuţiilor. Europa are o responsabilitate clară în a-i apăra pe cei care caută adăpost în faţa războiului şi persecuţiei. A nega această îndatorire înseamnă a nega întreg sistemul umanitar pe care Uniunea Europeană s-a luptat să-l construiască”, spune Antonio Guterres, înaltul comisar ONU pentru refugiaţi.

Grecia, Italia, Malta şi Spania sunt ţările care s-au confruntat adevărate invazii de imigranţi. Numărul acestora a fost în 2015 de 137 de mii faţă de doar 75 de mii de imigranţi în 2014.

Cea mai gravă situaţie este în Grecia acolo unde au pătruns peste 40 de mii de refugiaţi de război, asta în condiţiile în care centrele de adăpostire pot primi doar 2000 de persoane.

Cei mai mulţi dintre imigranţi preferă să tranziteze fostele republici iugoslave pentru a ajunge în Ungaria. Multi dintre ei cad victime retelelor de contrabanda cu persoane sau hotilor, iar comisarii ONU au raportat o crestere a controalelor facute la granita.

Raportul mai arată şi că, din fericire, numărul celor care ajung să îşi găsească sfârşitul în încercarea de a traversa Marea Mediterană este în scădere. Situatia a devenit drastica in aprilie, cand s-a inregistrat un numar de 1308 persoane decedate sau disparute. In mai si iunie, dramele s-au redus semnificativ, cu doar 68, respectiv 12 decese inregistrate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)