Consecințele negative ale războiului din Ucraina afectează 1,6 miliarde de oameni, a avertizat miercuri șeful Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a prezentat un al doilea raport al organizaţiei cu privire la repercusiunile internaționale ale conflictului armat, informează The Moscow Times.
Raportul solicită stabilizarea prețurilor record la alimente și carburanți, implementarea rețelelor de siguranță socială și creșterea sprijinului financiar pentru țările în curs de dezvoltare.
Numărul persoanelor în situație de insecuritate alimentară s-a dublat de la 135 de milioane înainte de pandemie, la 276 de milioane în doar doi ani. Efectele războiului ar putea împinge acest număr la 323 de milioane.
„La trei luni de la invazia rusă a Ucrainei, ne confruntăm cu o nouă realitate”, a spus el reporterilor.
„Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei și finanțelor este sistemic, grav și se accelerează. Va fi un val fără precedent de foamete și sărăcie”, a completat acesta.
Raportul arată că impactul războiului asupra securității alimentare și energiei este sistemic, sever și se accelerează, a spus secretarul general al ONU. Subliniind că nu există o soluție la criza globală fără a rezolva și criza economică din lumea în curs de dezvoltare, șeful ONU a spus că este nevoie de mai multe resurse pentru a ajuta cele mai sărace țări și comunități din lume în acest moment.
„Guvernele trebuie să împrumute banii de care au nevoie pentru a-și menține economiile pe linia de plutire”, a spus el.
„Sistemul financiar global trebuie să se ridice peste deficiențele sale și să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție, cu flexibilitate și înțelegere, pentru a oferi sprijin țărilor și persoanelor vulnerabile”, a încheiat Guterres.