Omul contemporan, mai scund şi cu creierul micşorat. Vezi explicaţia cercetătorilor

Publicat: 13 06. 2011, 15:53
Având la activ cucerirea Everestului şi vizita pe Lună, tindem să credem că devenim din ce în ce mai mari şi mai buni decât strămoşii nostri. Dar având în vedere date pur fzice, se pare că omenirea de fapt...

Având la activ cucerirea Everestului şi vizita pe Lună, tindem să credem că devenim din ce în ce mai mari şi mai buni decât strămoşii nostri. Dar având în vedere date pur fzice, se pare că omenirea de fapt se micşorează. Experţii de la Universitatea Cambridge spun că oamenii şi-au atins vârful şi că oamenii moderni sunt cu 10% mai mici şi mai scunzi decât strămoşii vânători. Mai mult, creierul nostru se micşorează, scrie Daily Mail.

Declinul s-a produs de-a lungul ultimilor 10.000 de ani, potrivit cercetătorilor, care dau vina pe agricultură,  pentru că a restricţionat dieta şi urbanizarea, compromiţând astfel sănătatea şi ducând astfel la răspândirea bolilor.

Teoria vine ca urmare a studiilor efectuate asupra rămăsiţelor de fosile umane descoperite în Africa, Europa şi Asia.

„Cele mai timpurii, din Ethiopia, datând de acum 200.000 de ani, erau mai mari şi „mai robuste” decât cele din prezent, a spus Dr Marta Lahr, expert în evoluţia umană.

De asemenea, fosile găsite în morminte din Israel, care datează de acum 120.000-100.000 de ani, au scos la iveală persoane înalte şi musculoase, un tipar care a continuat neîntrerupt până în ultimii ani.

Schimbarea pare să se fi produs atunci când vânătoarea a fost înlocuită cu agricultura, acum 9.000 de ani. În timp ce creşterea animalelor ar fi produs mâncare din belşug, concentrarea pe un mic număr de alimente ar fi cauzat deficienţe de vitamine şi minerale, care au afectat creşterea.

Referitor la creier, cercetătorii precizează că bărbaţii aveau acum 20.000 de ani un organ de 1.500 de cm cubi, pe când cel al băbaţilor moderni măsoară 1.350 cm cubi, diferenţă echivalentă cu mărimea unei mingii de tenis. Totodată, creierul femeilor s-a micşorat cam în aceeaşi proporţie.

Anul trecut, un român a lansat și el o teorie inovatoare în acest. sens. Constantin Crețan susține în lucrarea „De la Maimuța sălbatică la maimuța domestică” faptul că omul de Cro-Magnon era mai inteligent decât oamenii de astăzi. Studiul său poate fi citit pe blogul personal.