Experți independenți numiți de Organizația Mondială a Sănătății se vor întâlni virtual miercuri pentru a decide dacă focarul de mpox (variola maimuței) din Africa este o urgență globală de sănătate publică.
Comitetul îl va sfătui pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dacă mpox reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC) și ce recomandări ar trebui să emită pentru a gestiona răspândirea bolii, potrivit Politico.
Producătorii de vaccinuri pot acum să solicite la OMS o licență de urgență care ar permite grupurilor internaționale, inclusiv UNICEF și Gavi, Alianța Vaccinului să-și procure și să-și distribuie vaccinurile, a confirmat organismul ONU pe 9 august.
În iunie, Bavarian Nordic a trimis 15.000 de doze din vaccinul său în Republica Democrată Congo (RDC), unde au fost detectate majoritatea cazurilor.
Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au făcut apel la „solidaritate globală”, subliniind că regiunea are nevoie de 10 milioane de doze de vaccin, dar în prezent are acces la doar 200.000. Agenția a confirmat că va lua în considerare și dacă să declare o urgență continentală în această săptămână.
Virusul a fost acum raportat în cel puțin 13 țări africane în acest an. În ultima lună, patru țări – Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda – au raportat pentru prima dată cazuri de mpox. Au fost 517 decese din 17.541 de cazuri umane confirmate și suspectate în 2024 până acum.
În ultimele săptămâni, îngrijorarea cu privire la focar a crescut după ce o nouă și mai mortală tulpină a virusului mpox s-a răspândit din RDC în țările vecine.