Organizația Mondială a Sănătății se află sub o presiune uriașă după ce Taiwanul a lansat conținutul unui e-mail din decembrie, în care oferea informații despre răspândirea infecțiilor cu Covid-19 și care a fost ignorat de către oficialii OMS. Aceștia ar fi refuzat să ofere către Taiwan informații esențiale despre cum ar trebui organizată lupta împotriva noului coronavirus.
Maai exact Taiwanul a făcut public un email din luna decembrie trimis către OMS, ignorat de acesta, în care atragea atenţia asupra faptului că noul coronavirus se transmite de la om la om, în condițiile în care până și în luna ianuarie 2020 OMS a scris pe Twitter că acest virus nu se transmite de la om la om.
The facts regarding Taiwan’s email to alert WHO to possible danger of #COVID19#email內容 #TaiwanCanHelp #TaiwanIsHelping @WHO
英文新聞稿:https://t.co/AvyHulhrlU pic.twitter.com/nYvmY4R2ao
— MOHW of Taiwan (@MOHW_Taiwan) April 11, 2020
Taiwanul acuză pe această cale OMS că a minimalizat gravitatea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus în încercarea de a ajta China, chiar și după ce Taiwanul a dat semnalul de alarmă despre cel puțin șapte cazuri de pneumonie atipică raportate în Wuhan, locul de unde provine coronavirusul, scrie foxnews.com.
Taiwanul susține că a alertat OMS după ce autoritățile sanitare din China au transmis următoarele informații, care demonstrează că se știa despre o posibilă infectare cu noul coronavirus înainte ca publicul larg să cunoască despre ce este vorba: „Se crede că nu este vorba despre SARS; cu toate acestea, probele sunt încă în curs de examinare, iar cazurile au fost izolate pentru tratament”, potrivit conținutului unui e-mail trimis de Taiwan către OMS la 31 decembrie.
„Am aprecia foarte mult dacă aveți informații relevante pentru a le împărtăși cu noi”, se precizează în e-mail.
OMS a negat faptul că Taiwanul i-a alertat vreodată despre potențialul pericol reprezentat de noul coronavirus. Cu toate acestea, autoritățile din Taiwan au precizat că au atras atenția asupra „pneumoniei atipice” – reminiscență a SARS, care este transmisă prin contactul uman.
După aceste acuzații aduse de către Taiwan Organizației Mondiale a Sănătății, reacțiile politice nu au întârziat să apară. Preşedintele Statelor Unite ale Americii a anunțat, marți seară, că suspendă finanțările pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
“Va fi efectuată o evaluare a rolului OMS în gestionarea extrem de deficitară şi în muşamalizarea răspândirii coronavirusului. Anual, contribuabilii americani furnizează între 400 şi 500 de milioane de dolari către OMS. Prin contrast, China contribuie cu aproximativ 40 de milioane de dolari americani şi chiar mai puţin”, a spus Donald Trump.
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că nu este momentul ca resursele pentru OMS să fie reduse.
„Acum este momentul pentru unitate și pentru comunitatea internațională să lucreze împreună în solidaritate pentru a opri acest virus și consecințele sale zdrobitoare”, a spus el într-o declarație, potrivit Reuters.
Statele Unite sunt cel mai mare donator global la OMS, contribuind cu peste 400 de milioane de dolari în 2019, aproximativ 15% din bugetul său.
Numeroase acuzații au fost lansate către OMS cu privire la faptul că a întârziat să intervină decisiv pentru a bloca răspândirii coronavirusului.
Primul caz de infectare cu ceea ce medicii chinezi credeau a fi o „gripă rezistenta la antibiotice” a fost raportat pe 17 noiembrie 2019.
Gradual, pe măsură ce tot mai multe informaţii apăreau, medicii chinezi au trecut de la o „gripă rezistentă la antibiotice”, la o „pneumonie cu cauze necunoscute” şi în cele din urmă, la un nou tip de coronavirus.
De abia la sfârşitul lui decembrie 2019, autorităţile chineze par să fi intervenit în mod decisiv. Primul mesaj public cu privire la coronavirus datează din 4 ianuarie 2020. Adică la 4-5 zile după ce fusese înştiinţată de China cu privire la existența lui.