OMS, reuniune de urgență pe tema focarului de variola maimuței. Germania spune că e cel mai mare din istoria Europei. Au fost raportate cazuri în cel puțin 8 state europene

OMS, reuniune de urgență pe tema focarului de variola maimuței. Germania spune că e cel mai mare din istoria Europei. Au fost raportate cazuri în cel puțin 8 state europene
Sursa foto: Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății urma să țină vineri o reuniune de urgență pentru a discuta despre recentul focar de variola maimuței – o infecție virală întâlnită mai degrabă în vestul și centrul Africii – în condițiile în care în Europa există peste 100 de cazuri confirmate sau suspecte, transmite Reuters.

Au fost depistate cazuri de variola maimuței în cel puțin 8 state europene

Au fost raportate cazuri în cel puțin opt state europene – Belgia, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie – iar Berlin spune că este cel mai mare focar înregistrat vreodată pe bătrânul continent. Au fost depistate îmbolnăviri și în SUA, Canada și Australia.

Identificată inițial la maimuțe, boala se transmite în general prin contact apropiat și s-a răspândit destul de rar în afara Africi, așa că aceste serie de cazuri provoacă îngrijorare.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu anticipează o evoluție către pandemie ca în cazul COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândește la fel de rapid ca SARS-CoV-2.

Variola maimuței este de obicei o boală virală ușoară, caracterizată de simptome ca febra sau o erupție cutanată neobișnuită.

„Cu o serie de cazuri confirmate în Regatul Unit, Spania și Portugalia, acesta este cel mai mare și cel mai răspândit focar de variolă văzut vreodată în Europa”, a declarat serviciul medical al forțelor armate germane, care vineri a depistat un prim caz la nivel național.

Fabian Leendertz de la Institutul german de sănătate publică Robert Koch a descris focarul drept o epidemie.

„Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca acestă epidemie să dureze mult. Cazurile pot fi izolate bine prin anchetă epidemiologică și există, de asemenea, medicamente și vaccinuri eficiente care pot fi utilizate dacă este necesar”, a explicat medicul german.

Chiar și așa, directorul regiunii europene a OMS, Hans Kluge, s-a arătat îngrijorat că răspândirea infectărilor ar putea să accelereze, având în vedere că pe perioada verii oamenii se adună laolaltă la petreceri și la diverse festivaluri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`