OMS recomandă ridicarea restricțiilor COVID pentru călătoriile internaționale
La aproape doi ani de zile de când Organizația Mondială a Sănătății a anunțat oficial pandemia de coronavirus, din ce în ce mai mulți experți anticipează finalul crizei. Pe fondul descendent al pandemiei, OMS a oferit noi recomandări.
Restricțiile de călătorie trebuie anulate sau relaxate, sunt de părere specialiștii din cadrul OMS.
„Nu se recomandă utilizarea unui certificat de vaccinare ca singura condiție posibilă pentru călătoriile internaționale, deoarece nu toți cetățenii au în prezent posibilitatea de a fi vaccinați. Statele membre ar trebui să ia în considerare o abordare bazată pe risc pentru a facilita călătoriile internaționale: testarea pentru coronavirus sau carantina acolo unde este cazul, în conformitate cu îndrumările OMS”, se arată în comunicatul OMS.
Noile recomandări ale OMS, aplicabile la nivel internațional
Restricționarea totală a călătoriilor nu reprezintă o soluție inspirată, dar impunerea purtării măștilor, testarea călătorilor și plasarea acestora în carantină pot fi măsuri aplicabile, însă doar determinate în baza riscurilor, a situației epidemiologice. În plus, acestea nu trebuie să creeze o povară financiară pentru turiști, susține OMS.
„Comitetul a fost îngrijorat de faptul că țările impun o interdicție completă de călătorie atunci când situația epidemiologică se înrăutățește. În special, OMS a subliniat situația cu răspândirea tulpinii Omicron.
O interdicție completă de călătorie este ineficientă în combaterea răspândirii coronavirusului și poate împiedica schimbul de informații cu privire la infecțiile în curs de dezvoltare”, a transmis comitetul într-un comunicat.
Omicron, varianta dominantă de SARS-COV-2, la nivel global
Omicron reprezintă 72% din totalul cazurilor de SARS-COV-2, la nivel global, potrivit OMS.
Pe mapamond s-au înregistrat în săptămâna 10-16 ianuarie 18,7 milioane de cazuri de COVID-19, o creştere cu 20 % faţă de cele şapte zile anterioare dar şi o frânare a curbei ascendente, comparativ cu săptămâna precedentă, când creşterea a fost de 55 %.
Potrivit OMS, numărul deceselor în perioada analizată a depăşit 45.000, o creştere cu 4% faţă de săptămâna anterioară, deşi curba se menţine relativ stabilă din luna octombrie. În plus, au fost anunțate deja vești bune cu privire la noile tratamente eficiente împotriva COVID-19.