OMS reclamă o lipsă acută de fonduri în lupta cu pandemia de COVID-19

Publicat: 10 08. 2020, 16:34
Foto: hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Există un „vast decalaj global” între fondurile necesare pentru combaterea pandemiei de coronavirus și cele angajate, a anunțat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), luni, când a precizat că instituția a acoperit lipsurile doar în proporție de 10%, transmite Reuters.

OMS reclamă o lipsă acută de fonduri în lupta cu pandemia de COVID-19

Peste 19,92 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 la nivel global, iar aproape 730.000 dintre pacienții confirmați cu infecție cu coronavirus au murit. De la identificarea primului caz, în China, în decembrie 2019, îmbolnăviri au fost depistate în peste 210 țări și teritorii din toată lumea.

Tedros susține că următoarele trei luni reprezintă o oportunitate crucială pentru accelerarea accesului la asistență medicală, referindu-se la așa-zisul ACT Accelerator (Access to COVID-19 Tools, adică accesul la instrumentele pentru combaterea COVID-19). Cu toate acestea, spune el, este nevoie de mai multe fonduri în acest sens.

El a precizat că OMS a parcurs doar „10% din drumul” către finanțarea răspunsului la criza sanitară, care per total are nevoie de miliarde de dolari. „Numai pentru vaccinuri sunt necesare peste 100 de miliarde de dolari”, susține Tedros.

„Dar este puțin prin comparație cu cele 10 milioane de miliarde de dolari care au fost deja investite de țările G20 în stimulentefiscale pentru a face față consecințelor provocate de pandemie până la acest moment”, a declarat directorul general al OMS, care s-a arătat încrezător cu privire la evoluția situației.

„Nu este niciodată prea târziu pentru a răsturna situația pandemică”, spune Tedros. Mesajul este „suprimați, suprimați, suprimați”.

Dr. Mike Ryan, șeful departamentului OMS pentru programe de urgență, este de părere că noul coronavirus este simplu, brutal și crud.

„Este brutal în simplitatea sa, brutal în cruzimea sa, dar nu are creier. Noi avem creierul… și putem fi mai deștepți decât ceva care nu are un creier, dar nu facem o treabă prea bună în acest moment”, a afirmat el.

Dr. Mike Ryan a vorbit și despre situația din Brazila, unde sunt confirmate între 50.000 și 60.000 de cazuri noi de COVID-19 în fiecare zi.

„Brazilia rămâne la un nivel înalt din punct de vedere epidemic, curba s-a subțiat oarecum, dar nu se duce în jos, iar sistemul resimte o mare presiune. Într-o situație de genul, hidroxiclorochina nu este soluția și nici vreun glonț de argint”, a adăugat dr. Mike Ryan, referindu-se la medicamentul pentru combaterea malariei, pe care președintele Jair Bolsonaro l-a prezentat populației braziliene drepto soluție în lupta cu COVID-19.

SUA au lăsat OMS fără cea mai importantă contribuție financiară de care se bucura până acum

În timpul crizei COVID-19, președintele Donald Trump a început retragerea formală a SUA din OMS, unde partea americană avea calitatea de cel mai mare donator, cu o contribuție anuală estimată undeva la 400 de milioane de dolari. Liderul de la Casa Albă a anunțat că banii se vor îndrepta către alte organisme cu atribuții în zona sanitară.

Concret, administrația Trump aduce mai multe acuzații reprezentanților OMS, dar cea mai frecvent imputată este cea care se referă la o presupusă lipsă de independență față de China. De altfel, Washingtonul a catalogat organizația drept „marioneta” regimului comunist de la Beijing.

O altă acuzație privește lentoarea cu care OMS a reacționat la criza COVID-19. Administrația Trump consideră că organizația a eșuat în obținerea informațiilor autentice despre noul coronavirus, darși în împărtășirea lor către actorii implicați într-o manieră „transparentă” și rapidă.