OMS: Ratele de vaccinare în Europa sunt încă insuficiente pentru a preveni reapariția COVID-19

Publicat: 10 06. 2021, 20:55
Sursa foto: Hepta

Ratele de vaccinare în Europa sunt încă insuficiente pentru a preveni reapariția COVID-19, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Peste 400 de milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului au fost administrate pe întregul continent în ultimele șase luni, scrie euronews..

Dar biroul regional al OMS a solicitat în mod repetat vigilență și a continuat restricțiile de sănătate pe fondul îngrijorării față de noile variante ale virusului.

„Deși am ajuns departe, nu am ajuns suficient de departe”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-o conferință de presă.

„Acoperirea vaccinală este departe de a fi suficientă pentru a proteja Regiunea de o reapariție”, a adăugat el. Până în prezent, aproximativ 30% dintre adulții europeni au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, iar 17% au fost complet vaccinați.

Dar Kluge a avertizat că vaccinarea trebuie să se întâmple „într-un ritm mult mai rapid” în această vară pentru a atinge obiectivul „considerabil” al cel puțin 80% din populație care este inoculată.

„Ar trebui să ne amintim, de asemenea, că vaccinarea nu ne împiedică automat să ne îmbolnăvim sau să răspândim virusul”, a spus Kluge.

„Vaccinarea reduce, totuși, șansa de a deveni grav bolnav sau de a muri de COVID-19.” OMS a recomandat, de asemenea, ca cetățenii să evite spațiile „închise, restrânse sau aglomerate” care pun cetățenii la un risc mai mare de a fi infectați.

Europa a înregistrat 55 de milioane de cazuri confirmate de COVID-19, cu 1,2 milioane de decese, de la începutul pandemiei. Deși s-a înregistrat un declin al cazurilor și spitalizărilor, săptămâna trecută au fost încă raportate 368.000 de cazuri noi. O serie de țări europene au redus restricțiile în ultimele săptămâni din cauza scăderii numărului de cazuri, dar OMS și-a reiterat avertismentul.

„Cu toate că ar trebui să recunoaștem cu toții progresele înregistrate în majoritatea țărilor din Europa, trebuie să recunoaștem că nu suntem nicidecum în afara pericolului”, a spus Kluge.

„Ratele de infectare cu COVID-19 din întreaga regiune arată că transmisia comunitară pe scară largă continuă”, a adăugat el. Kluge a indicat vara anului 2020, când cazurile de COVID-19 au crescut treptat la grupele de vârstă mai tinere, contribuind la o „reapariție devastatoare” a virusului până în timpul iernii.