OMS: Populația ar putea căpăta imunitate în masă abia spre sfârșitul anului 2021
Organizația Mondială a Sănătății a transmis un avertisment potrivit căruiacriza sanitară provocată de pandemie de COVID-19 va mai dura cel puțin jumătate de an, iar populațianu va căpătaimunitate de masă înainte de sfârşitul anului 2021.
Directorul ştiinţific al OMS, dr. Soumya Swaminathan a prezis că vaccinurile vor proteja iniţial un grup foarte mic de persoane, care sunt cele mai vulnerabile şi cu cel mai mare risc, şi vor trece luni de zile înainte ca restul populaţiei să poată fi acoperit.
”Va dura până la sfârşitul anului 2021 până când vom începe să vedem un anumit nivel de imunitate a populaţiei în unele ţări. Trebuie să menţinem garda sus, trebuie să facem toate lucrurile pe care le ştim, reducând transmiterea şi riscurile ca oamenii să se îmbolnăvească…Vom aborda începutul sfârşitului, putem vedea lumina de la capătul tunelului. Cu toate acestea, este un tunel pe care trebuie să îl traversăm, iar următoarele luni vor fi critice”, a explicatSwaminathan.
Specialista a avertizat că situația va rămâne la fel de gravă și în 2021.
„Deşi ne putem aştepta – cu siguranţă până la sfârşitul anului viitor – la o situaţie mult mai bună, cred că următoarele luni vor fi dificile”, a adăugat ea, citează news.ro.
Noua tulpină de coronavirus a ajunsprobabil deja în majoritatea țărilor europene
Un expert din Marea Britanie susține că noua variantă de coronavirus este probabil deja în majoritatea țărilor europene, dacă nu chiar în toate, potrivit Euronews.
Neil Ferguson, director al Centrului MRC pentru analiza globală a bolilor infecțioase din cadrul Colegiului Imperial din Londra, spune că faptul că experții depistează 10 cazuri ale noii variante într-o țară mică precum Danemarca, cu o rată de infectare relativ scăzută, „ar sugera… că acest virus a fost introdus în marea majoritate, dacă nu în toate țările europene, la ora actuală”.
O nouă variantă deCOVID-19, cu 70% mai transmisibilă, identificată înMarea Britanie
Premierul britanic a anunțat sâmbătă cănoua tulpină de coronavirusidentificată în țară este cu până la 70% mai infecțioasă.
„Cu inima grea trebuie să vă spun că nu putem continua planurile de Crăciun aşa cum erau. Consider sincer că nu există altă alternativă”, a spusBoris Johnson, menționând că Londra și sud-estul Angliei, vor fi plasate într-un nou nivel de restricții, nivelul 4.
Începând de miercuri,Londraşi mai multe comitate învecinate vor trebui să-şi închidă barurile şi restaurantele, va fi limitată şi mai mult socializarea, dar şcolile rămân deschise.
De asemenea, persoanelor din zona 4 le vor fi interzise reunirile cu alte persoane în perioada Crăciunului. Ceilalţi englezi îşi vor putea vedea prietenii şi rudele doar o zi. Planurile iniţiale includeau o relaxare de cinci zile a restricţiilor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat căMarea Britaniea raportat noua tulpină, dar a adăugat că mutaţiile nu sunt neobişnuite, o opinie reiterată şi de alţi câţiva experţi.
„Am identificat o nouă variantă decoronavirus, care ar putea fi asociată cu răspândirea rapidă în sud-estul Angliei. Analizele iniţiale sugerează că această variantă creşte mai repede decât variantele existente.Trebuie să subliniez în acest stadiu că deocamdată nu există nimic care să sugereze că ar fi mai probabil ca această variantă să provoace o afecţiune gravă, iar ultimele date clinice arată că este foarte improbabil ca această mutaţie să nu răspundă unui vaccin”, a explicat ministrul britanic al Sănătăţii,Matt Hancock.