OMS: Pandemia de coronavirus a scos la iveală serioasele dezechilibre din sistemul medical. Rezultatul ar putea fi catastrofal dacă nu suntem foarte, foarte atenți

Publicat: 13 10. 2020, 08:40
Foto: Hepta - Abaca Press / Hubert Psaila Marie/ABACA

Mike Ryan, director executiv al Oganizației Mondiale a Sănătății (OMS), a catalogat drept „îngrijorător” numărul tot mai mare al internărilor din cauza infectării cu coronavirus din state precum Marea Britanie, Franța și Irlanda. De altfel, numărul de cazuri e în creștere în Europa și Americi. Specialistul a mai susținut că pandemia de COVID-19 a scos la iveavă gravele dezechilibre din sistemele medicale. La nivel global, peste 38 de milioane de persoane au fost depistate cu SARS-CoV-2 de la izbucnirea crizei sanitare. Dintre acestea, circa 28,6 milioane s-au vindecat, dar peste un milion au murit.

Mike Ryan (OMS) atrage atenția asupra dezechilibrelor din sistemul medical, pe fondul pandemiei de coronavirus

Mike Ryan, director executiv OMS, a vorbit într-o conferință de presă despre numărul tot mai mare de infectări cu coronavirus raportat în Europa și Americi. El s-a referit în mod particular la situația „îngrijorătoare” din Franța, Marea Britanie și Irlanda.

Expertul a afirmat că e prea devreme acum să spunem că numărul de decese e mai mic raportat la numărul de cazuri, în comparație cu situația de la debutul epidemiei.

„Cred că trebuie să fim foarte atenți și să nu facem presupuneri legate de acest aspect, deoarece numărul deceselor ar putea iar să crească odată cu cel al infectărilor și rezultatul ar putea fi catastrofal dacă nu suntem foarte, foarte atenți”, a subliniat el, potrivit The Guardian.

Ryan a mai declarat că „sistemul medical are serioase dezechilibre”, fapt scos la iveală acum de pandemia de coronavirus.

Luni, și directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vorbit despre un bilanț tot mai îngrijorător al contaminărilor în Europa și Americi.

Acesta a explicat apoi că atingerea unei imunități colective este un proces mult mai complicat decât se crede. De exemplu, în cazul vărsatului de vânt ar fi nevoie ca 95% din populaţie să fie vaccinată, iar restul de 5% va fi astfel și ea protejată.

„Imunitatea este obţinută prin protejarea oamenilor împotriva viruslui, nu prin a-I expune. Niciodată imunitatea nu a fost folosită ca strategie pentru a răspunde la o epidemie, mai ales în cazul unei pandemii. Acest aspect este problematic din punct de vedere ştiinţific şi etic”, a declarat Ghebreyesus.

Evoluția pandemiei de COVID-19 la nivel mondial – 38 de milioane de infectări, un milion de decese

Până la această oră, numărul infectărilor cu coronavirus la nivel mondial a ajuns la 38.042.910. Sunt 28.603.169 de persoane care au fost declarate deja vindecate, dar 1.085.375 au pierdut lupta cu boala. 69.129 de cazuri sunt considerate grave sau critice.

Cele mai multe infectări au fost raportate în Statele Unite (peste 8 milioane), India (circa 7,1 milioane), Brazilia (circa 5,1 milioane) și Rusia (1,3 milioane). Cele mai multe decese s-au înregistrat în Statele Unite (220.011), Brazilia (150.709) și India (109.894).

În România, până acum au fost testate pozitiv cu SARS-CoV-2 un număr de 157.352 de persoane. Dintre acestea, 118.912 s-au vindecat, dar 5.467 au decedat. Autoritățile din mai multe localități au impus noi restricții în ultimele zile, pe fondul răspândirii accelerate a virusului. Județele cu cea mai mare rată de infectare sunt București (2,66 la mia de locuitori), Alba (2,35) și Vâlcea (2,32).