OMS: Gripa aviară se adaptează mai bine la mamifere, însă este rară la oameni

OMS: Gripa aviară se adaptează mai bine la mamifere, însă este rară la oameni

Gripa aviară la animale în America de Nord pare să indice că patogenul H5N1 se adaptează mai bine la mamifere, cazurile în rândul oamenilor fiind foarte rare.

O expertă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a spus joi, 27 aprilie, că „nu există motive de panică”.

Cazurile de gripă aviară în rândul oamenilor sunt sporadice

Virusul H5N1, găsit în America Latină, este diferit genetic față de cel din Asia, loc în care au fost descoperite primele cazuri cu zeci de ani în urmă, „dar aceasta nu înseamnă că el este mai transmisibil pentru om”, a transmis Sylvie Briand în cadrul unei conferințe de presă.

Până în prezent, singurele cazuri de infectare la om au fost confirmate în America de Sud. În cazul oamenilor, acestea „sunt sporadice, așadar nu ne aflăm în fața riscului unor epidemii, este deocamdată o problemă de sănătate animală”, a spus experta OMS.

„OMS, în colaborare cu alte agenţii, urmăreşte îndeaproape cazurile pentru a identifica posibile semne că virusul ar deveni mai periculos, dar în prezent nu este cazul pentru cetăţeni să fie preocupaţi sau să intre în panică”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

OMS monitorizează gripa aviară cu mare atenție din perspectiva riscului de a genera viitoare pandemii.

În ultimele două decenii au fost înregistrate circa 900 de cazuri de gripă aviară H5N1 la om, cu o rată a mortalității de peste 50%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)