OMS respinge ideea larg răspândită, potrivit căreia varianta Omicron este mai puțin periculoasă. Potrivit experților, răpândirea rapidă a variantei Omicron va cauza un număr mare de spitalizări, scrie AFP.
„Chiar dacă este asociată cu o formă a bolii mai puţin gravă, Omicron va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi”, a declarat Catherine Smallwood, reprezentant OMS.
În faţa incertitudinilor referitoare la noua variantă detectată pentru prima dată la sfârşitul lui noiembrie în Africa de Sud, statele ezită între restricţii stricte şi o strategie mai suplă, ca urmare a indiciilor referitoare la gravitatea mai redusă a variantei Omicron.
”Nu am văzut încă impactul pe care Omicron îl are asupra grupurilor cele mai vulnerabile: persoane vârstnice care nu au finalizat încă schema completă de vaccinare”, a afirmat expertul.
Mult mai contagios, probabil mai puţin sever: la o lună de la identificarea sa în Africa de Sud, oamenii de ştiinţă au început să descifreze mai bine varianta Omicron, fără să poată spune încă în ce măsură va schimba traiectoria pandemiei de COVID-19.
Medicii din România avertizează că valul cinci al pandemiei ar putea face ravagii în România după sărbători, din cauza răspândirii variantei Omicron și a ratei scăzute de vaccinare.
Rodica Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie din București, a precizat pentru B1 TV, că mulți români vor plăti scump nepăsarea din ultimele zile și interesul scăzut pentru vaccinare:
“Nu aș vrea să întristez lumea de sărbători, dar probabil că vom plăti scump această, să nu spun lipsă de responsabilitate, poate lipsă de informare, poate un pic de nepăsare. În ultimele zile, la doa 1 au fost 4-5.000 de oameni, față de 128.000 pe zi, în perioade în care lumea se vaccina, ceea ce 4.000 de persoane la nivel național înseamnă zero barat”, a precizat aceasta.