OMS: Țările trebuie să relaxeze măsurile restrictive treptat, dar să fie pregătite pentru un al doilea val de îmbolnăviri cu noul coronavirus

Publicat: 02 05. 2020, 10:53
sursa Foto: hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat vineri că statele trebuie să relaxeze restricțiile impuse pentru a stopa răspândirea noului coronavirus treptat și să fie pregătite pentru a le restabili dacă va apărea un al doilea val de îmbolnăviri. De asemenea, organizația susține că a acționat la timp atunci când a vorbit despre pericolul reprezentat de coronavirus. În ceea ce privește faptul că Donald Trump a renunțat la finanțarea OMS, Directorul General Tedros Adhanom Ghebreyesus a susținut că „lucrăm împreună”.

Țările trebuie să fie pregătite în cazul unui al doilea val de îmbolnăviri cu noul coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății sfătuiește că renunțarea la măsurile restrictive trebuie să se facă treptat. De asemenea, avertizează că acestea trebuie să fie impuse din nou în cazul în care un al doilea val de infectări cu noul coronavirus va lovi, potrivit Reuters.

În altă ordine de idei, în ceea ce privește noul coronavirus, care a apărut pentru prima dată la sfârșitul anului trecut în orașul Wuhan din centrul Chinei, el a reiterat faptul că oamenii de știință care își examinează secvențele genetice au asigurat OMS că „acest virus este natural ca origine”.

Directorul General al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a susținut în mod ferm că organizația a acționat la timp atunci când a declarat noul coronavirus ca fiind o urgență internațională, la sfârșitul lunii ianuarie.

Declarația pe care a făcut-o pe 30 ianuarie a fost făcută într-un moment oportun pentru că „a oferit restului lumii suficient timp să răspundă” la pericolul reprezentat de coronavirus pentru că, în acea perioadă, în afara Chinei existau doar 82 de cazuri de îmbolnăviri de COVID-19 și niciun deces.

Tedros a afirmat că OMS, care caută să găsească un răspuns la pandemia de coronavirus, a folosit zilele de dinainte de declarația respectivă pentru a merge în China pentru a învăța mai multe despre acest nou virus.

În cursul acestei vizite, aceștia au câștigat de asemenea un „acord inovator” cu China pentru a trimite investigatori, a afirmat Tedros.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai fost întrebat și despre relațiile cu Statele Unite Ale Americii, care reprezenta cel mai mare donator al său, asta până când președintele SUA Donald Trump să suspende finanțarea după ce a acuzat OMS că a manipulat pandemia. În legătură cu această situație, Tedros a răspuns că „Suntem într-adevăr în contact constant și lucrăm împreună”. Acesta nu a mai oferit alte detalii pe această temă.

Oamenii trebuie să continue să țină cont de distanțarea socială

Persoanele vulnerabile din instituții, inclusiv cele care se află în centre de îngrijire pe termen lung, închisori și internate pentru migranță, trebuie protejate, a declarat Dr. Mike Ryan, un expert în urgențe de vârf.

Chiar dacă răspândirea virusului este ținută sub control, comunitățile trebuie să știe să continue să urmeze măsuri de distanțare socială și igienă, iar testarea cazurilor suspecte trebuie să continue, a afirmat el.

OMS recunoaște dificultatea guvernelor de a menține măsurile restrictive în timpul pandemiei, „din motive sociale, psihologice și economice”, a afirmat Ryan.

„Deci suntem foarte nerăbdători că putem trece la o situație în care boala poate fi ținută sub control prin măsuri mai puțin severe. Dar, în același timp, dorim să evităm o situație în care relaxăm măsuri prea ușor și apoi ne întoarcem înapoi la transmiterea intensă a bolii și trebuie să facem acest lucru din nou”, a afirmat el.