OMS: Cea de-a treia doză de vaccin reprezintă cea mai importantă apărare împotriva variantei Omicron

Publicat: 21 12. 2021, 21:02

Șeful biroului european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a îndemnat oamenii să primească doza suplimentară de rapel, afirmând că este cea mai importantă apărare împotriva variantei mai transmisibile a Omicron.

Avertismentul OMS, pe fondul răspândirii variantei Omicron

Dr. Hans Kluge a susținut o conferință de presă comună cu ministrul austriac al Sănătății, Wolfgang Mueckstein. Kluge a avertizat că infecțiile cu COVID-19 sunt deja cu 40% mai mari acum decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Varianta Omicron a fost deja detectată în cel puțin 38 dintre statele membre din regiune.

Kluge a spus că dovezile timpurii au arătat că boosterul a fost esențial în lupta împotriva Omicron, scrie euronews.

El a spus că varianta era deja dominantă în Marea Britanie, Danemarca și Portugalia, cazurile dublându-se la fiecare 1,5 până la trei zile.

Vine la o zi după ce șeful OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat oamenii să sară peste adunările de sărbători, avertizând că „un eveniment anulat este mai bine decât o viață anulată”.

Peste 2,6 milioane de infecții cu COVID-19 au fost raportate în cele 51 de județe incluse în regiunea europeană a OMS în săptămânile care s-au încheiat pe 13 decembrie.

Peste 26.000 de oameni și-au pierdut viața, ducând numărul total de decese din regiune la peste 1,6 milioane.

Varianta Omicron, pe cale de a deveni dominantă

Dr. Kluge a subliniat că a avertizat săptămâna trecută într-o declarație că, pe măsură ce Europa intră în sezonul sărbătorilor, va avea de-a face cu „două variante foarte transmisibile, cu potențialul de a copleși sistemele noastre deja supraîncărcate”.

„Regiunea europeană a fost epicentrul pandemiei chiar înainte de apariția lui Omicron, cu cazuri în creștere ale variantei Deltă”, a explicat el atunci.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), cea mai recentă variantă de îngrijorare a fost acum detectată în 64 de țări din întreaga lume, inclusiv majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Începând cu 16 decembrie, Marea Britanie a detectat cel mai mare număr de infecții cu Omicron din Europa, cu 4.773 de cazuri. A fost urmată de Danemarca (267), Germania (237), Norvegia (179) și Țările de Jos (149).