OMS caută un ajutor de 76 de milioane de dolari pentru Liban. Explozia din Beirut a distrus spitale și a lăsat în urma sa 171 de morți și mii de răniți

Publicat: 12 08. 2020, 23:37
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Tom Nicholson

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, miercuri, că a lansat un apel pentru un sprijin în valoare de 76 de milioane de dolari destinat Libanului, în condițiile în care explozia masivă de la Beirut de săptămâna trecută a distrus sau a avariat spitale, clinici și stocuri medicale, transmite Reuters.

Explozia din Beirut a distrus sau a avariat spitale și a lăsat în urma sa 171 de morți și mii de răniți

Libanul se confrunta deja cu o criză financiară, dar și cu o creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19, înainte ca explozia din 4 august să măture portul Beirutului și să lase în urma sa 171 de morți și circa 6.000 de răniți.

Deflagrația a paralizat activitatea a trei spitale și a pus alte trei în situația de a funcționa la capacitate parțială, astfel că numărul de paturi din sistemul sanitar, fie el public sau privat, s-a redus cu 500, 600, susțin oficialii OMS. De altfel, mai multe clădiri din apropiere au fost distruse, ferestele altora au fost sparte de suflul exploziei, iar fumul negru s-a văzut de la kilometri depărtare.Pe rețelele sociale au început să circule intens imagini și clipuri cumomentul exploziei ce a provocat pagube semnficative.

OMS caută un ajutor de 76 de milioane de dolari pentru Liban

„La o săptămână după explozie, OMS este încă îngrijorată de sănătatea și bunăstarea persoanelor care au fost rănite, care i-au pierdut pe cei dragi sau care au fost lăsate fără acoperiș deasupra capului, fiind de așteptat ca recuperarea din suferința psihologică provocată de explozie să dureze mult mai mult”, a declarat Rana Hajjeh, director de program regional din OMS.

„În special, suntem îngrijorați de resurgența COVID-19 în Liban. Am lansat un apel pentru 76 de milioane de dolari și cerem comunității internaționale să sprijine poporul libanez și să le arate solidaritate în orice manieră posibilă”, a continuat ea.

Pierderea paturilor de spital are „implicații clare pentru gestionarea COVID, precum și a altor afecțiuni medicale”, a spus și Richard Brennan, directorul OMS pentru urgență regională.

Primele rezultate ale analizei efectuate la 55 de clinici de medicină primară și centre din Beirut au arătat că puțin peste jumătate dintre ele nu funcționează, cu restul funcționând la diverse niveluri de capacitate, a mai precizat Brennan.

Oficialii susțin că, până la acest moment, OMS a furnizat 25 de tone de echipamente de protecție sanitară și a distribuit stocuri medicale pentru traume și chirurgie la 2.000 de pacienți din 10 spitale. În prezent, forul lucrează cu cel puțin 11 echipe medicale specializate pe zona de urgențe, care au sosit din străinătate.