OMS avertizează că varianta Omicron se răspândește fără precedent

Publicat: 14 12. 2021, 20:46
Foto: Hepta - Abaca Press / Bony/Pool/ABACA

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat cu privire la viteza cu care varianta Omicron reușește să se răspândească, declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, estimând că majoritatea țărilor sunt afectate de această variantă, chiar dacă nu au raportat cazuri, conform AFP, citat de către Agerpres.

Toate țările au cazuri de Omicron, chiar dacă nu au fost raportate

„77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se găseşte probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nicio altă variantă”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign. (…) Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite”, a mai subliniat acesta.

De asemenea, OMS a avertizat comunitățile internaționale că vaccinul nu o să fie singurul care va pune capăt acestei pandemii, acesta făcând apel la utilizarea tuturor instrumentelor anti-COVID-19 existente până acum.

„Faceţi toate acestea. Faceţi-le în mod consecvent. Faceţi-le corect”, a mai spus el.

OMS a remacarcat și viteza cu care țările europene s-au grăbit să utilizeze doza supra-rapel, chiar dacă nu s-au dovedit a fi eficiente 100%.

„Voi fi foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de supra-rapel. Noi suntem împotriva inegalităţii accesului la vaccinuri”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cât de eficient este vaccinul de la Pfizer în fața Omicron

Un studiu recent arată cât de eficient este vaccinul Pfizer în fața variantei Omicron și scoate la iveală noi detalii cu privire la timpul de răspândire. Studiul s-a bazat pe 211.000 de rezultate pozitive ale testelor pentru COVID, realizate în luna noiembrie. Aproximativ 78.000 dintre acestea au fost atribuite variantei Omicron.

Până în prezent, în Africa de Sud s-au administrat peste 20 de milioane de doze de vaccin Pfizer, iar cel de-al doilea ser administrat este cel de la Johnson & Johnson. Citește toată știrea