Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că răspândirea tot mai accelerată a Omicron poate genera apariția unei noi variante de coronavirus, mult mai periculoase.
Varianta Omicron pare a fi mai puțin periculoasă decât Delta, dar problema e că se transmite mult mai ușor.
„Cu cât Omicron se răspândeşte mai mult, cu atât e mai probabil să genereze o nouă variantă. Omicron e poate provoca moartea, poate mai puţin comparativ cu Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?”, a declarat Catherine Smallwood, reprezentantă a biroului de urgenţe din cadrul OMS.
Europa a raportat peste 100 de milioane de cazuri COVID de la debutul crizei sanitare, din care peste cinci milioane doar în ultima săptămână din 2021.
Asta eclipsează „aproape tot ce am văzut până în prezent”, a mai spus Smallwood, citată de AFP.
„Ne situăm într-o fază foarte periculoasă – ratele de contaminare cresc semnificativ în Europa de Vest, iar impactul real nu ne e clar deocamdată”, a continuat reprezentanta OMS.
Smallwood a mai spus că „la nivel individual riscul de spitalizare e probabil mai mic” în cazul variantei Omicron, dar transmisibilitatea acestei tulpini e problema.
„Când numărul cazurilor creşte de manieră atât de semnificativă, e probabil ca mult mai mulţi oameni cu boli grave să ajungă în spital şi chiar să moară”, a mai declarat reprezentanta OMS.
Țări ca Marea Britanie, Franța ori Statele Unite au raprotat cifre record de infectări, or acest scenariu se poate repeta și în alte state.
„Chiar şi în sistemele sanitare performante există dificultăţi reale chiar și acum şi e probabil ca acest lucru să se răspândească deoarece Omicron duce la o augmentare a cazurilor”, a mai explicat Catherine Smallwood.