OMS: 3000 de ucraineni au murit pentru că nu au avut acces la tratamente / „Dreptul la sănătate a fost sever afectat în întreaga ţară”
Directorul biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat, marți, că aproximativ 3000 de persoane au murit în Ucraina deoarece nu au avut acces la tratamente de la începutul războiului.
Potrivit unui document ONU, circa 200 de atacuri au avut loc asupra unor unităţi medicale, motiv pentru care puține spitale au rămas funcționale în Ucraina, potrivit Agerpres.
40% din familiile ucrainene au un membru care suferă de o boală cronică
Hans Kluge, directorul biroului regional pentru Europa din cadrul OMS, a declarat în cadrul unei întâlniri la care au participat miniştrii Sănătăţii din cele 53 de state europene afiliate la OMS, că 40% din familiile ucrainene au un membru care are nevoie de tratament pentru o boală cronică.
„Patruzeci de procente din familiile ucrainene au cel puţin un membru care are nevoie de tratament pentru o boală cronică şi pe care nu pot să îl primească, fapt care duce la un număr estimat de cel puţin 3.000 de decese premature”, a declarat Hans Kluge.
Matilda Bogner, şefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, a subliniat că rata mortalității este în creștere deoarece acești pacienți nu au acces la tratamente corespunzătoare.
„Dreptul la sănătate a fost sever afectat în întreaga ţară”, a spus ea.
Tedros Ghebreyesus: OMS este alături de poporul Ucrainei
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost sâmbătă la Kiev și le-a transmis ucrainenilor că OMS este alături de ei în conflictul cu Federația Rusă. Totodată, oficialul a îndemnat Moscova să pună capăt războiului.
„Mesajul meu pentru întregul popor al Ucrainei este acesta. OMS este alături de voi”, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, la un centru guvernamental de presă din capitala ucraineană.
Mike Ryan, directorul OMS pe zona de urgențe, a anunțat în aceeași conferință de presă că organizația a documentat deja 200 de atacuri asupra facilităților sanitare din Ucraina și că informațiile vor fi transmise către cei în măsură să decidă dacă s-au comis crime de război sau nu.