Organizația Mondială a Sănătății anunță că, la nivel mondial, 17 vaccinuri împotriva coronavirusului sunt în faza de testare pe oameni. În cel mai avansat stadiu se află un vaccin conceput în Marea Britanie, potrivit The Times.
Organizația Mondială a Sănătății a spus că râmane optimistă, chiar dacă testele curente nu sunt incununate de succes.
”Avem o rețea variată cu patru tipuri diferite de vaccinuri”, a precizat Ana Maria Henao Restrepo, coordonatoarea departamentului pentru cercetare și dezvoltare din cadrul OMS.
La njivel mondial, peste 150 de substanțe active sunt în faza de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus.
În cel amji avansat stau de cercetare este vaccinul AZD1222, creat de cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Acest vaccin urmează să intre în a treia etapă a testărilor. Asta presupune teste la scară largă și stabilirea eficacității și siguranței produsului.
Alte cinci vaccinuri sunt în a doua fază a testării, adică sunt testate pe un număr mic e oameni.
OMS precizează că în prima faza, substanțele active sunt testate de obicei pe persoane sănătoase pentru a testa nivelul de toleranță.
Dezvoltarea unui vaccin durează de regulă între 10 și 15 ani, dar acum, ținându-se cont de pandemia de Covid-19, studiile sunt accelerate. Cel mai probabil, un vaccind anti-Covid va fi pe piață în vara anului 2021.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general din Organizația Mondială a Sănătății,a afirmat la finele lunii trecute că pandemia de COVID-19 nu este nici măcar aproape de sfârșit. Acesta este de părere că cei mai mulți oameni sunt încă expuși, iar virusul încă are mult spațiu de manevră.
“Cu toții ne dorim ca asta să se încheie. Vrem să ne vedem mai departe de viețile noastre. Cu toate acestea, realitatea dură ne arată că nu este nici măcar aproape de sfârșit. Deși multe țări au făcut ceva progrese la nivel global, în realitate pandemia accelerează”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De la debutul pandemiei de coronavirus, la finele anului trecut, în China, în lume s-au înregistrat până acum peste 11 milioane de cazuri de infectare. Totodată, potrivit worldometers.info, țările au raportat în total aproape 525.000 de decese cauzate de SARS-CoV-2.
Sunt și vești bune. Aproximativ 6.200.000 de oameni infectați cu noul coronavirus s-au vindecat și au fost externați.
SUA sunt de departe cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus. Are peste 1,8 milioane de pacienți infectați. Dintre aceste persoane, 1,2 milioane s-au vindecat și au fost externate, dar alți 131.500 de oameni au mutir din cauza Covid-19. În stare critică mai sunt alți 15.000 de americani infectați cu virusul chinez.
Reamintim căadministrația Trump a retras SUA din OMS, pe care președintele american a numit-o „marioneta Chinei”, iar partea americană avea calitatea de cel mai mare donator al organizației, cu o donație anuală de circa 400 de milioane de dolari – liderul de la Casa Albă a anunțat că banii se vor îndrepta către alte zone cu specific similar.