Virusul BA.2, o subvariantă a Omicronului, se răspândește mai agresiv decât varianta originală a Omicron, pare imun la vaccin și rezistent la unele tratamente și poate provoca forme de boală la fel de severe cum face tulpina Delta, arată noi experimente de laborator realizate în Japonia.
BA.2 este cu aproximativ 30% – 50% mai contagios decât BA.1, versiunea originală a Omicron. Asta deoarece se poate multiplica în celule mai rapid, În plus, și celulele se unesc mai repede.
Cercetătorii mai afirmă că BA.2 poate provoca forme severe de COVID, exact cum face și tulpina Delta. În plus, această subvariantă pare imună la vaccin și rezistentă la unele tratamente, inclusiv la sotrovimab, anticorpul monoclonal utilizat în prezent împotriva Omicron.
În schimb, anticorpii persoanelor vindecate recent de Omicron par să aibă o oarecare protecţie față de BA.2, mai ales dacă au fost şi vaccinate înainte.
„Chiar dacă BA.2 pare o variantă mai contagioasă și patogenă decât Omicron, s-ar putea să nu provoace un val mai devastator de infecţii”, a declarat Deborah Fuller, virolog la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington, citată de CNN.
BA.2 are zeci de modificări genetice diferite de tulpina originală Omicron.
„Ar putea fi un virus mai periculos decât BA.1 şi ar putea fi capabil să se transmită mai rapid şi să provoace boli mai grave”, a declarat dr. Daniel Rhoads, şeful secţiei de microbiologie la Clinica Cleveland din Ohio, care a analizat rezultatele studiului.
Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a realizat studiul, a spus că BA.2 se numeşte și „Omicronul invizibil”, deoarece testele PCR nu îl identifică: „Prin urmare, laboratoarele trebuie să facă un efort suplimentar pentru a descoperi această variantă”
În opinia lui Sato, BA.2 nu ar trebui considerat o variantă Omicron şi ar trebui monitorizat mai atent.