Omicron: Italia extinde aplicabilitatea prezentării certificatului verde

Omicron: Italia extinde aplicabilitatea prezentării certificatului verde
Foto simbol: Hepta - Abaca Press / IPA/ABACA

Certificatul verde a fost extins în Italia, unde guvernul a decis să solicite certificatul de vaccinare în mijloacele de transport, hoteluri, terase ale restaurantelor, târguri şi congrese, piscine şi săli de sport.  Aceste măsuri vor intra în vigoare pe 10 ianuarie, conform decretului-lege care „introduce măsuri urgente pentru limitarea răspândirii epidemiei de COVID-19”. Până în prezent, pentru a lua trenul şi avionul era suficient să deţii un certificat sanitar ‘de bază’, care se putea obţine în urma vaccinării dar şi a unui test negativ.

Autoritățile au raportat miercuri un alt nou record zilnic de 98.030 de cazuri.

Varianta Omicron se răspândește accelerat

Regatul Unit, Italia, Spania, Portugalia, Danemarca și Grecia au raportat noi cazuri săptămâna aceasta, în timp ce în afara Europei media de șapte zile a cazurilor noi în SUA a atins marți un maxim de 267.000, Omicron reprezentând 59% din acestea.

Noile infecții din Australia au crescut la aproape 18.300 miercuri, eclipsând maximul anterior de aproximativ 11.300 cu o zi mai devreme. Prim-ministrul, Scott Morrison, a spus că țara are nevoie de „o schimbare de viteză”, scrie theguardian.com.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că circulația simultană a variantelor Delta și Omicron conduce la un val alarmant de infecții care ar putea duce la creșterea numărului de spitalizări și decese.

Directorul general al acesteia, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este „foarte îngrijorat de faptul că Omicron, răspândindu-se în același timp cu Delta, duce la un tsunami de cazuri”. OMS a spus că Omicron prezintă un risc „foarte mare” și ar putea sufoca sistemele de sănătate.

Studiile din Marea Britanie, Africa de Sud și Danemarca sugerează că Omicron este mai puțin mortal decât unii dintre predecesorii săi, dar numărul mare de persoane care se testează pozitiv înseamnă că spitalele din unele țări ar putea fi în curând copleșite, iar companiile ar putea avea dificultăți să își continue operațiunile din cauza muncitorilor care trebuie să fie în carantină.

Omicron are o rată de transmitere mult mai mare

Rata rapidă de transmitere a noii variante obligă guvernele să găsească un echilibru delicat între reimpunerea restricțiilor pentru protejarea spitalelor și menținerea economiilor și societăților deschise.

Spania a redus perioada de autoizolare la șapte zile de la 10, chiar dacă numărul de noi infecții a atins un nivel record, după ce companiile și-au exprimat temerile că creșterea Omicron le va lăsa cu o lipsă tot mai mare de personal.

Cabinetul italian a decis miercuri seara să renunțe la perioada de izolare pentru persoanele care au primit trei doze de vaccin Covid și care sunt ulterior expuse unei persoane care a fost testată pozitiv.

De asemenea, cabinetul a înăsprit măsurile împotriva celor nevaccinați, iar din 10 ianuarie va fi necesar un permis de sănătate care să dovedească imunizarea sau recuperarea împotriva coronavirusului atunci când se călătorește cu autobuzul, metroul, trenul și pentru zboruri interne. Între timp, o propunere de înăsprire a măsurilor împotriva lucrătorilor nevaccinati a fost respinsă.

Deputații francezi au început miercuri să dezbată o nouă lege care să permită doar persoanelor vaccinate să intre în baruri, restaurante, cinematografe, muzee, arene sportive și alte locuri publice, testul Covid negativ nemaifiind acceptat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`