Omenirea a evitat o catastrofă nucleară la limită, acuză ambasadoarea SUA la ONU, în urma atacului trupelor ruse la cea mai mare centrală nucleară

Omenirea a evitat o catastrofă nucleară la limită, acuză ambasadoarea SUA la ONU, în urma atacului trupelor ruse la cea mai mare centrală nucleară
Centrala nucleară Zaporizhzhia. FOTO: Hepta- Zuma Press / Dmytro Smolyenko

Ambasadorul Statelor Unite la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că lumea „a evitat o catastrofă nucleară aseară” în urma incendiului de la centrala nucleară Zaporizhzhia.

Acuzații grave lansate de SUA la ONU

Ea a numit reacțiile Rusiei „nechibzuite” și „periculoase”, spunând că pune cea mai mare centrală nucleară în pericol grav și amenință siguranța civililor din Rusia și din întreaga Europă.

Ea a cerut Rusiei să-și retragă trupele din unitatea  nucleară pentru a se asigura că operatorii au acces deplin la amplasament și sunt capabili să comunice cu autoritățile de reglementare, să asigure schimbările de tură și stabilitatea și securitatea fabricii.

„Electricitatea fiabilă este vitală pentru instalația nucleară, la fel ca și generatoarele diesel și combustibilul de rezervă. Trebuie menținute coridoare de tranzit sigure”, a spus ea. „Rusia trebuie să oprească orice utilizare ulterioară a forței care ar putea pune în pericol mai mult toate cele 15 reactoare operabile din Ucraina – sau ar putea interfera cu capacitatea Ucrainei de a menține siguranța și securitatea celor 37 de instalații nucleare și populațiile din jur.”

Thomas-Greenfield a spus că a lăudat „capacitatea operatorilor ucraineni de a menține toate cele șase reactoare în condiții de siguranță în timp ce sunt atacați și de a raporta așa cum au putut autorității lor nucleare”.

„Suntem profund îngrijorați de faptul că operatorii ucraineni își fac acum treaba sub o presiune extremă”, a adăugat ea.

SUA: Omenirea, la un pas de o nouă catastrofă nucleară

SUA îl sprijină pe directorul AIEA în eforturile sale de a asigura siguranța nucleară și de a „preveni catastrofa nucleară în Ucraina” Ea i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să nu-și trimită trupele într-o „misiune sinucigașă” împotriva unei centrale nucleare.

„Facilitățile nucleare nu pot deveni parte a acestui conflict”, a spus ea „Domnul Putin trebuie să oprească această nebunie și trebuie să o oprească acum”, a adăugat ea.

Ce spune Rusia: Între timp, ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat consiliului că centrala nucleară este pe deplin operațională și nu există nicio amenințare cu o eliberare de material radioactiv.

Nebenzia a insistat că există „isterie artificială” și „minciuni despre modul în care trupele ruse au atacat centrala nucleară Zaporizhzhia”. El a susținut că zona a fost luată de armata rusă pe 28 februarie. El a spus că în zona adiacentă Zaporizhzhia, o patrulă mobilă rusă a fost atacată de un „grup de sabotaj” ucrainean.

Uzina și teritoriul adiacent sunt păzite și au fost aduși experți pentru a gestiona instalația, iar o situație similară există și la Cernobîl, a spus el. Securitatea instalației este asigurată de forțele armate ruse și operatorii ucraineni, a adăugat el.

„Împreună cu oamenii din Belarus și Ucraina, am trecut prin tragedia de la Cernobîl, așa că suntem mai interesați decât majoritatea să menținem o situație normală de radiații pe întreg teritoriul Ucrainei”, a spus el.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)