Oligarhul rus Viktor Vekselberg a rămas fără iahtul de 90 de milioane de dolari (VIDEO)
Autoritățile americane l-au acuzat pe oligarhul rus Viktor Vekselberg că a conspirat pentru a comite fraudă bancară și spălare de bani, în contextul în care superyacht-ul său a fost confiscat luni în Spania.
Încă un oligarh rus s-a văzut cu iahtul confiscat
Vekselberg, care s-a născut în Ucraina și a fondat conglomeratul Renova Group cu sediul în Rusia, și-a văzut nava masivă numită Tango capturată de anchetatorii spanioli, după ce aliații americani și occidentali l-au lovit cu sancțiuni, scrie cnbc.
Cele mai recente sancțiuni ale SUA au venit după ce Rusia a invadat Ucraina. Sancțiunile au vizat iahtul și jetul privat al lui Vekselberg.
Autoritățile spaniole au confiscat ambarcațiunea după o solicitare a Departamentului de Justiție al SUA, a anunțat departamentul într-un comunicat. Videoclipul publicat pe pagina YouTube arată FBI și autoritățile spaniole urcându-se pe iahtul lui Vekselberg.
Tango are peste 250 de picioare lungime și se crede că valorează 90 de milioane de dolari, a spus Departamentul de Justiție. Vekselberg a fost printre un grup de oligarhi sancționați în 2018 de administrația fostului președinte Donald Trump. Forbes estimează că valoarea netă a lui Vekselberg este puțin sub 6 miliarde de dolari.
Iahtul lui Vekselberg este cel mai recent bun deținut de un oligarh rus care a fost confiscat după invazia Ucrainei. SUA și aliații săi au încercat să strângă elita Rusiei ca parte a efortului lor de a pedepsi Moscova pentru război.
FBI, pe urmele oligarhului rus
Un nou mandat de confiscare a iahtului, semnat de un reprezentant al FBI, oferă o privire asupra acuzațiilor conform cărora Vekselberg ar fi conspirat pentru a comite fraudă bancară și spălare de bani. Biroul l-a acuzat pe Vekselberg că folosește aceste tactici pentru a-și ascunde proprietatea în Tango. Încă nu a fost acuzat oficial.
Mandatul susținea că „Vekselberg a făcut ca plățile pentru TANGO să fie efectuate prin diferite companii-fantomă, pentru a împiedica instituțiile financiare din SUA să-și execute cu acuratețe controalele KYC [Know Your Customer] și pentru a evita depunerea de SAR-uri [Rapoarte de activitate suspectă] legate de tranzacțiile sale financiare.”
Mandatul FBI spunea că presupusa schemă este legată de o rețea de companii puțin cunoscute care au interese financiare în iahtul lui Vekselberg. Multe dintre aceste mici corporații se leagă de miliardarul rus, a spus biroul.