Oleg Deripaska și alți oligarhi celebri ai Rusiei cer încetarea războiului: „Această criză va costa vieți și va afecta două națiuni care s-au avut ca frații timp de sute de ani”
Câțiva dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși au început să îl conteste pe Vladimir Putin și cer ca războiul din Ucraina să înceteze, după ce statele occidentale au impus sancțiuni economice cumplite. Teama că ar putea să își piardă averile i-a făcut pe Oleg Deripaska și Mihail Fridman să transmită mesaje împotriva invaziei ruse din Ucraina, ordonată de președintele Vldimir Putin.
Trei oligarhi ruși transmit că nu sunt de acord cu războiul din Ucraina
Fridman a calificat invazia drept o tragedie pentru populația ambelor țări. Miliardarul Mihail Fridman, care s-a născut în vestul Ucrainei, spune într-o scrisoare adresată angajaților săi că acest conflict creează o prăpastie între cele două popoare slave din est, rușii și ucrainenii, care au fost „frați” timp de secole.
„Această criză va costa vieți și va afecta două națiuni care s-au avut ca frații timp de sute de ani”, subliniază Fridman. „Deși o soluție pare groaznic de îndepărtată, nu pot decât să mă alătur celor a căror dorință arzătoare este ca vărsarea de sânge să ia sfârșit. Sunt sigur că partenerii mei îmi împărtășesc punctul de vedere”, spune Fridman în scrisoare, potrivit Reuters.
Oleg Deripaska are o postare pe rețeaua Telegram prin care îndeamnă la începerea negocierilor de pace „cât mai repede posibil”.
„Pacea este foarte importantă”, spune Deripaska, care este fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal.
Un alt oligarh care a transmis un mesaj că nu este de acord cu deciziile lui putin este Anatoly Chubais. Acesta a postat poza cu Boris Nemtsov pe pagina sa de Facebook. Nemțov este unul dintre liderii opoziției ruse care a fost ucis în fața Kremlinului acum șapte ani.
Sancțiuni economice împotriva Rusiei
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat sâmbătă o nouă serie de sancțiuni devastatoare împotriva Federației Ruse, în timp ce bombardamentele se intensificau în capitala Ucrainei.
SUA, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie au decis ca anumite bănci rusești să fie scoase din SWIF și înghețarea tuturor deținerilor Băncii Centrale a Federației Ruse. Prin această măsură se va împiedica folosirea rezervelor financiare de peste 630 de miliarde de dolari și va fi aproape imposibil de evitat prăbușirea rublei: