Olanda și Danemarca vor dona până la 61 de avioane de luptă F-16 Ucrainei

Olanda și Danemarca vor dona până la 61 de avioane de luptă F-16 Ucrainei

Premierul danez spune că țara va oferi 19 aviaone de luptă în etape, atunci când se va finaliza pregătirea piloților, în timp ce omologul olandez promite până la 42 de avioane.

Mark Rutte, prim-ministrul olandez, nu a spus cât va costa donația olandeză

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a declarat că țara sa va furniza 19 avioane – „sperăm” că șase în jurul anului nou, alte opt anul viitor și restul de cinci în 2025. „Vă rugăm să luați această donație ca pe un semn al sprijinului neclintit al Danemarcei pentru lupta țării dumneavoastră pentru libertate”, a declarat Frederiksen.

Mark Rutte, prim-ministrul olandez, nu a spus cât va costa donația olandeză, dar a spus că Olanda are 42 de aparate în forțele sale aeriene. Țara se afla deja în proces de înlocuire a acestora cu F-35 mai avansate, fabricate în SUA.

„Astăzi putem anunța că Olanda și Danemarca se angajează să transfere avioane F-16 Ucrainei și forțelor aeriene ucrainene”, a declarat Rutte în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean la o bază aeriană din Eindhoven. Avioanele vor fi predate din stocurile existente după ce „vor fi îndeplinite condițiile pentru un astfel de transfer”, a adăugat el.

Progresele privind transferul de avioane F-16 către Ucraina au fost blocate la începutul verii

Progresele privind transferul de avioane F-16 către Ucraina au fost blocate la începutul verii, până săptămâna trecută, când s-a aflat că SUA au trimis o scrisoare guvernelor olandez și danez, în care arătau clar că vor sprijini transferul avioanelor către Ucraina atunci când programul de antrenament va fi finalizat.

Zelenski a declarat că avioanele, pe care Ucraina le caută încă din primele etape ale războiului, ar contribui la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și ar ajuta la contraofensiva sa, care evoluează lent. „Avioanele pot accelera acest proces”, a spus el.

„Vorbim despre apărarea aeriană, pentru că avem iarna în față și înțelegem mai mult decât oricine altcineva din lume cum este iarna fără electricitate”, a adăugat președintele.

Ucraina dispune de o forță aeriană mică, formată din avioane de standard sovietic care pot efectua doar o duzină de misiuni de luptă cu risc scăzut pe zi, deoarece sunt depășite numeric de echivalentul rusesc.

Deși Moscova își folosește propriile avioane cu reacție în mod relativ conservator în zonele de front, mărimea forței sale aeriene înseamnă că reprezintă o amenințare mult mai mare.

Sâmbătă, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat la televiziunea națională că antrenamentul piloților a început deja. Cu toate acestea, Rutte a declarat duminică că „pregătirea militară va începe în viitorul foarte apropiat” – deși este posibil ca Reznikov să se fi referit la lecțiile de limba engleză, care sunt considerate condiții prealabile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`