Olanda nu ne vrea. Toți europarlamentarii din partidul premierului Mark Rutte s-au abținut la votul pentru aderarea României la Schengen. Un alt europarlamentar din coaliție a votat chiar împotrivă

Publicat: 18 10. 2022, 14:59
Actualizat: 18 10. 2022, 16:22
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Toți cei cinci europarlamentari din partidul premierului olandez Mark Rutte s-au abținut marți în Parlamentul European la votul rezoluției prin care eurodeputații au cerut, cu un vot larg, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, arată G4Media.

Europarlamentarii fac parte din grupul Renew

Lista de vot publicată de Parlamentul European arată că europarlamentarii Malik Azmani, Bart Groothuis, Jan Huitema, Caroline Nagtegaal, Catharina Rinzema s-au abținut la vot. Ei fac parte din grupul Renew și sunt membri ai partidului olandez de guvernământ Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Mai mult, europarlamentarul olandez Peter van Dalen a votat împotriva rezoluției care cere aderarea României la Schengen. Van Dalen este membru al partidului ChristenUnie, parte a coaliției de guvernare din Olanda alături de partidul lui Mark Rutte.

Parlamentul European a adoptat marți cu un vot larg o rezoluție prin care îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen, potrivit unui comunicat al instituției.

Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri. E cea de-a patra rezoluție în acest sens adoptată de Parlamentul European de la aderarea României la UE.

„Rezoluția privind accederea României în Schengen a fost votată cu 547 voturi pentru și 49 împotrivă. Suntem tot mai aproape de atingerea acestui obiectiv național! Românii merită în Schengen!” a scris europarlamentarul Eugen Tomac pe Facebook.

O decizie privind aderarea României și Bulgariei la Schengen ar urma să fie luată în 8 decembrie, când se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE.

Șansele României să intre în Schengen la finalul anului depind decisiv de un raport pozitiv al Comisiei Europene asupra legilor justiției.

MCV-ul este esențial pentru un rezultat pozitiv al demersurilor României, a declarat premierul olandez, Mark Rutte, care a vizitat România săptămâna trecută.

Din punct de vedere tehnic România trebuie să treacă cu brio evaluarea realizată în această perioadă de experți ai Comisiei Europene, la vămile din județele Arad și Timiș