Olanda îi va livra Ucrainei 18 avioane F-16

Olanda îi va livra Ucrainei 18 avioane F-16
Avionul de vânătoare F-16 Fighting Falcon. Sursa foto: Hepta.ro / DPA Images / Harald Tittel

Olanda îi va livra Ucrainei 18 avioane de vânătoare F-16 pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a anunțat guvernul olandez, vineri, potrivit Reuters.

Ucraina va primi 18 avioane F-16 din Olanda

„Astăzi l-am informat pe Președintele Zelenski de decizia guvernului nostru de a pregăti primele 18 aeronave de vânătoare F-16 pentru livrare către Ucraina”, a declarat premierul interimar al Olandei, Mark Rutte, într-o postare pe X.

„Livrarea de F-16 este unul dintre cele mai importante elemente din acordurile făcute cu privire la sprijinul militar pentru Ucraina”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Rutte a menționat că livrarea depinde de un permis de export din partea Ministerului olandez al afacerilor externe și de îndeplinirea criteriilor specifice de către personalul și infrastructura din Ucraina, fără să ofere și un calendar în acest sens.

Totuși, potrivit guvernului, anunțul a creat posibilitatea rezervării de fonduri și a pregătirilor avioanelor pentru livrare.

„Am vorbit cu Mark Rutte pentru a mulțumi guvernului olandez pentru decizia sa de a începe pregătirea primelor 18 avioane F-16 pentru livrarea lor către Ucraina”, a declarat președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, pe platforma X.

Olanda a trimis primele avioane de fabricație americană F-16 în România, luna trecută, la hubul pentru instruirea piloților ucrainen.

Danemarca, Norvegia și Belgia au anunțat că îi vor da și ele Ucrainei avioane F-16.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`