Olanda dă undă verde Bulgariei să adere la Schengen. Ministrul bulgar de interne: Sunt în desfășurare discuții foarte intense. Acest lucru cu greu se va întâmpla înainte de Revelion

Olanda dă undă verde Bulgariei să adere la Schengen. Ministrul bulgar de interne: Sunt în desfășurare discuții foarte intense. Acest lucru cu greu se va întâmpla înainte de Revelion
Foto: Hepta - Actionpress / Claus Kiefer

Parlamentul olandez a aprobat joi seara seara poziția guvernului țării ca Bulgaria să devină membru Schengen cu drepturi depline, a declarat vineri ministrul bulgar de interne Kalin Stoyanov, informează BTA.

Potrivit lui Stoyanov, poziția Austriei este singurul obstacol rămas în ceea ce privește aderarea Sofiei la Schengen.

Sunt în desfășurare discuții foarte intense între Bulgaria și Austria și între România și Austria, a spus Stoyanov. Instituțiile UE implicate în proces iau parte la negocieri. Ministrul și-a exprimat speranța că Austria va lua o decizie în zilele următoare. „Acest lucru cu greu se va întâmpla înainte de Revelion. Ceea ce contează pentru noi este să avem o decizie a Austriei; este mai puțin important dacă vine înainte sau după Revelion”, a comentat el.

Ce a transmis premierul bulgar

Premierul bulgar, Nikolay Denkov, a spus că, într-un fel, decizia Olandei era așteptată și acum Bulgaria are o poziție mai bună pentru a negocia cu Austria pentru decizia finală privind aderarea Bulgariei la Schengen.

Denkov a spus că negocierile sunt în desfășurare și se vor încheia într-un mod care să ia în considerare preocupările Austriei, deoarece această țară are o problemă serioasă cu migrația.

„Orice apel de natură generală nu ajută cu nimic în acest moment. Negocierile necesită delicatețe, calm și argumente pentru a fi ascultate de cealaltă parte. Dacă [aderarea Bulgariei la Schengen] ar fi fost atât de ușor de făcut, cabinetul interimar ar fi trebuit să o facă anul trecut”, a subliniat Denkov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`