Premierul olandez Mark Rutte consideră că Bulgaria mai are nevoie de o evaluare prin Mecanismul de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene înainte de a adera la spațiul Schengen, transmite Agerpres.
„Avem nevoie de două lucruri de la Bulgaria, în primul rând un mecanism de monitorizare încheiat pentru aderarea la Schengen şi, în al doilea rând, o evaluare nouă în baza MCV. Pot fi făcute în perioada verii. Şi dacă este posibil Bulgaria poate adera. Nu este un ‘nu’, este un ‘nu acum’”, a declarat Mark Rutte, joi, pentru Euractiv.
În cazul Bulgariei, sfârșitul monitorizării prin MCV a fost anunțat în octombrie 2019, în vremea comisiei Jucker. În schimb, monitorizarea României a continuat până în decembrie 2022.
Austria și Olanda au blocat intrarea României și Bulgariei în Schengen, pe 8 decembrie, la votul decisiv din Consiliul Justiție și Afaceri Interne, însă partea olandeză susține că vetoul său i-a vizat doar pe bulgari, cele două dosare fiind cuplate.
Înainte să participe la Summitul UE – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de reporteri despre subiectul Schengen, context în care a menționat că o eventuală decuplare a României de Bulgaria „ar fi o soluție de ultimă instanță”.
„Pur teoretic, chestiunea cu votul olandez are două soluții: fie Olanda își schimbă opțiunea și spune da – da, deci și România și Bulgaria, fie se votează separat și rămâne DA pentru România, NU pentru Bulgaria. Personal, cred că intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună, este de preferat față de cealaltă variantă. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este o mare forță europeană, este un bun partener vecin al nostru, rămâne singură în fața valului migrator care nu a încetat. Nu cred că este o soluție bună. Deci soluția de decuplare ar fi o soluție de ultimă instanță, dar pe care eu și echipa mea nu o căutăm. Deci noi căutăm varianta să intrăm împreună”, a declarat șeful statului, potrivit Administrației Prezidențiale.