Olanda a suspendat temporar vaccinarea cu serul de la AstraZeneca în cazul persoanelor cu vârste mai mici de 60 de ani. Noi suspiciuni legate de formarea de cheaguri de sânge

Publicat: 02 04. 2021, 20:10
Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Helmut Fohringer

Țările de Jos au suspendat temporar utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca în cazul persoanelor cu vârste mai mici de 60 de ani, ca măsură de „precauție”. Autoritățile olandeze au precizat că decizia a fost luată în urma unui raport efectuat de comitetul consultativ, raport care arată că în jur de cinci femei din țară au dezvoltat cheaguri de sânge după ce le-a fost administrat serul, transmite Euronews.

Olanda a suspendat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca în cazul persoanelor cu vârste mai mici de 60 de ani

Printr-un comunicat publicat vineri după-amiază, Ministerul olandez al sănătății a anunțat că a luat decizia de suspendare ca urmare a raportului trimis de comitetul consultativ Lareb, care arată că aproximativ cinci femei din Țările de Jos au suferit de cheaguri de sânge după ce le-a fost administrat vaccinul de la AstraZeneca.

Astfel, toate programările persoanelor cu vârste mai mici de 60 de ani pentru vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, care și-a schimbat recent denumirea comercială, au fost anulate până la noi anunțuri.

Decizia Țărilor de Jos are caracter temporar și vinedupă noi suspiciuni legate de formarea de cheaguri de sânge

Autoritățile olandeze au mai menționat că vor reevalua decizia după ce vor primi noi vești de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care ar urma să facă o nouă serie de precizări miercurea viitoare.

Mișcarea autorităților olandeze vine în contextul în care majoritatea țărilor europene suspendaseră vaccinarea cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford, pe fondul suspiciunilor legate de apariția unor evenimente trombotice la persoane cărora le-a fost administrat acest vaccin.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele – cu excepția Danemarcei, Suediei și Norvegiei – au reluat vaccinarea cu serul companiei anglo-suedeze după verdictul pozitiv dat de EMA, care în data de 18 martie a reconfirmat că vaccinul este sigur și eficient, iar beneficiile administrării depășesc riscurile asociate. Tot atunci, organismul european adăuga că va continua să monitorizeze situația.

„Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinuluiAstraZenecadepășesc riscurile. Nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge,dar nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin”, a declarat șefa EMA, Emer Cooke, în 18 martie.