Olaf Scholz recunoaşte că eliberarea unui asasin rus, în schimbul de prizonieri cu Rusia, a fost o decizie dificil de luat. Ce a spus opoziția din Germania

Olaf Scholz recunoaşte că eliberarea unui asasin rus, în schimbul de prizonieri cu Rusia, a fost o decizie dificil de luat. Ce a spus opoziția din Germania
Sursa foto: Shutterstock

Guvernul german a jucat un rol cheie în schimbul de prizonieri de joi între Moscova și Occident, prin eliberarea lui Vadim Krasikov, un rus condamnat pentru uciderea în 2019 a unui fost militant cecen la Berlin, o decizie pe care a declarat că nu a luat-o cu ușurință.

Eliberarea lui Vadim Krasikov, o decizie dificil de luat

Krasikov se numără printre rușii eliberați de Occident în schimbul a 15 persoane închise „pe nedrept” în Rusia și a unui german care fusese condamnat la moarte în Belarus, a anunțat guvernul german într-un comunicat.

Rusia a abordat Statele Unite încă din 2022 cu oferte de eliberare a prizonierilor americani, ca parte a unui acord pentru Krasikov, care ispășește o închisoare pe viață în Germania.

Dar având în vedere că Krasikov nu a fost de acordat de americani, oficialii americani nu au considerat că oferta este serioasă.

Mai mult, o astfel de schimbare a fost complicată din punct de vedere politic pentru Germania, având în vedere nebunia crimei, comisă în plină zi, la câteva minute de mers pe jos de parlament și de biroul cancelarului de atunci, Angela Merkel.

Abia în luna ianuarie a acestui an, președintele american Joe Biden a transmis problema direct omologul său și aliatul de stânga cancelarului german Olaf Scholz. El i-a spus lui Biden: „Pentru tine voi face asta”, le-a spus consilierul pentru securitate națională Biden, Jake Sullivan, reporterilor joi, scrie Swissinfo.

„Nu a fost ușor pentru nimeni să ia această decizie”

„Nu a fost ușor pentru nimeni să ia această decizie de a deporta un criminal condamnat la închisoare pe viață după doar câțiva ani de închisoare”, a spus Scholz, care și-a întrerupt vacanța de vară pentru a-i saluta pe unii dintre prizonierii eliberați la sosirea lor pe aeroportul din Köln.

„Interesul statului de a aplica pedeapsa cu închisoarea a trebuit să fie cântărit cu libertatea oamenilor nevinovați închiși în Rusia și a celor închiși pe nedrept din motive politice”, a spus el.

„Și de aceea a fost important pentru noi că avem obligația de a proteja cetățenii germani, precum și solidaritatea cu Statele Unite”, a adăugat cancelarul, menționând că decizia a consolidat prietenia dintre SUA și Germania.

Biden a recunoscut că Germania a trebuit să facă concesii semnificative pentru a realiza schimbul de prizonieri.

Scholz a spus că a vorbit pe larg cu cei care au sosit în Germania joi târziu, după ce au fost eliberați de Rusia, în ceea ce el a descris drept o întâlnire „foarte emoționantă”.

„Mulți nu s-au așteptat să se întâmple acest lucru acum și sunt încă foarte plini de sentimentele asociate cu a putea fi brusc liber, la urma urmei”, a spus el reporterilor. „Mulți s-au temut pentru sănătatea lor și chiar pentru viața lor.”

Cei eliberați vor primi în următoarele zile controale de sănătate și alte asistențe, a spus el.

După detenția mai multor cetățeni germani în Rusia în a doua jumătate a anului 2023 și la începutul acestui an, Ministerul de Externe și-a ascutit avertismentele în martie împotriva călătoriei în Rusia, spunând că germanii au fost „avertizați de urgență” să nu meargă acolo.

Printre riscurile pe care le-a invocat se numără cel al întemnițării arbitrare și a avertizat în special că Rusia nu recunoaște dubla cetățeni ruso-germani drept germani, ceea ce a fost cazul cu trei dintre cei cinci germani eliberați joi din închisoarea din Rusia și Belarus.

Într-unul dintre cele mai importante cazuri de detenție, aliatul Rusiei, Belarus, l-a condamnat la moarte pe cetățeanul german Rico Krieger sub acuzația de terorism.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`