Olaf Scholz lucrează la un plan de pace pentru a aduce Rusia la masă. „Ipoteza este că Kievul va accepta cedări teritoriale”

Olaf Scholz lucrează la un plan de pace pentru a aduce Rusia la masă. „Ipoteza este că Kievul va accepta cedări teritoriale”
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Cancelarul Olaf Scholz lucrează la un plan de pace care nu exclude posibilitatea cedării unei părți din teritoriile ucrainene ocupate către Rusia.

Plan de pace între Rusia și Ucraina

„Liderul social-democraților lucrează deja împreună cu unii reprezentanți ai Partidului Social-Democrat german la un fel de Minsk-3, care prevede inclusiv ipoteza transferului unei părți din teritoriul ucrainean către Moscova”, a declarat o sursă apropiată partidului cancelarului german pentru La Repubblica, scrie Libertatea.

Duminică, Scholz a estimat că a sosit momentul intensificării eforturilor diplomatice care să conducă la pace în Ucraina.

„Cred că a sosit momentul să discutăm despre cum să ieşim din această situaţie de război şi să ajungem mai rapid la pace”, a apreciat el la două zile după ce s-a întâlnit ultima dată cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cancelarul german a precizat că a discutat cu Zelenski asupra nevoii unei noi conferinţe pentru pace, care să includă şi Rusia, după summitul desfășurat în iunie în Elveţia.

Motivul pentru care Olaf Scholz lucrează la un plan de pace

Conform sursei citate, Scholz vrea să intre în istorie drept „cancelarul păcii” și „joacă cartea Ucrainei” pentru a-și consolida propria poziție după alegerile europarlamentare, precum și cele din Turingia și Saxonia.

În alegerile din Turingia și Saxonia, care au avut loc pe 1 septembrie, Partidul Social-Democrat al lui Scholz a încheiat pe locurile cinci, respectiv patru, cu 6,1%, respectiv 7,3% din voturi, alegerile din Turingia fiind câștigate de partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), iar cele din Saxonia de Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

Totodată, formaţiunile politice antisistem şi de extremă-dreapta, ostile susţinerii Ucrainei în fața agresiunii militare ruse, au obţinut rezultate-record în alegerile organizate în acest an în Germania. Alegerile din Turingia și Saxonia vin cu un an înainte de alegerile legislative federale în care Olaf Scholz își joacă postul de cancelar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`