Olaf Scholz a negociat evacuarea civililor de la Azovstal cu Vladimir Putin: „A fost atrasă atenţia asupra continuării violărilor dreptului internaţional umanitar de către combatanţi care sunt adepţii unei ideologii naziste”

Publicat: 13 05. 2022, 16:40
Sursa Foto: Hepta.ro

Liderul Kremlinului, Vladimir Putin, a discutat vineri, 12 mai, cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Cei doi au vorbit despre conflictul ruso-ucrainean și despre evacuarea civililor de pe teritoriul uzinei Azovstal.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina au fost blocate

Președintele Federației Ruse a subliniat faptul că civilii au fost evacuați din uzina Azovstal asediată, spun reprezentanții Kremlinului.

„S-a mai menționat că, cu participarea reprezentanților ONU și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii, au fost evacuați civili, care au fost reținuți de forțele de securitate ucrainene la uzina Mariupol Azovstal”, se arată în comunicatul rușilor.

Potrivit președintelui rus, negocierile dintre cele două țări au fost blocate de către autoritățile ucrainene.

„A fost făcută o evaluare fundamentală a stării de lucruri în negocierile ruso-ucrainene, care sunt în esență blocate de Kiev”, se arată în comunicatul Kremlinului, citat de digi24.

Ucrainenii rusofoni, „protejați” de armata rusă

Liderul rus este convins că „operațiunea specială” a Forțelor Federației Ruse „vizează  protejarea populaţiei rusofone din estul Ucrainei”, arată sursa citată.

„A fost atrasă atenţia asupra continuării violărilor dreptului internaţional umanitar de către combatanţi care sunt adepţii unei ideologii naziste şi care utilizează metode teroriste”, specifică reprezentanții Kremlinului, într-un comunicat, citat de digi24.

Olaf Sholz i-a „reamintit” vineri lui Vladimir Putin „responsabilitatea specială” a Rusiei în aprovizionarea alimentară mondială, aflată „sub tensiune din cauza războiului” din Ucraina, se menţionează într-un comunicat al cancelariei germane.

De asemenea, şeful guvernului german a „insistat”, în convorbirea de 75 de minute din cursul dimineţii, asupra necesităţii unui armistiţiu „cât mai curând posibil”, respingând în acelaşi timp „în mod clar acuzaţia că nazismul este foarte răspândit în Ucraina”, notează digi24.