Oficialii ucraineni, acuzați că au folosit războiul ca pretext pentru a ascunde averi ilicite / Sistemul de declarare a averilor a fost eliminat după declanșarea invaziei ruse

Publicat: 27 07. 2023, 21:37
Sursa Foto: Hepta

În timp ce soldații ucraineni își apără patria în prima linie, oficialii din spate sunt acuzați că folosesc războiul ca pretext pentru a-și ascunde averea.

Suspiciuni privind protecția corupților în Ucraina

Ei sunt capabili să facă acest lucru deoarece unul dintre principalele instrumente anticorupție ale Ucrainei, sistemul de declarare a averilor, a fost eliminat efectiv, scrie Kyev Indipendent.

După ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022, autoritățile ucrainene au adoptat o lege care le permite oficialilor să nu depună declarații electronice de bunuri și să închidă accesul public la toate declarațiile anterioare. Oficialii vor trebui să reia depunerea declarațiilor de avere doar în termen de trei luni de la încheierea războiului – care nu va veni în viitorul apropiat.

Ca urmare, este mult mai dificil și uneori imposibil să identifici corupția. În plus, fără declarații de avere este imposibil să se efectueze verificări adecvate ale antecedentelor candidaților pentru posturi de stat, spun activiștii anticorupție.

Din septembrie 2022, autoritățile ucrainene au promis că vor restabili sistemul de declarare a averilor. Problema este crucială pentru discuțiile Ucrainei privind aderarea la Uniunea Europeană și împrumutul de bani de la Fondul Monetar Internațional.

Cu toate acestea, nu s-au înregistrat progrese de multe luni, iar președintele Volodymyr Zelensky și parlamentul, care este dominat de partidul său, nu se grăbesc să relanseze sistemul.

„Afectează negativ eforturile anticorupție și nu există niciun control asupra stilului de viață al oficialilor”, a declarat Olena Shcherban, director executiv adjunct al Centrului de Acțiune Anticorupție, pentru Kyiv Independent. „Lipsa declarațiilor de avere este un teren fertil pentru corupție”.

Biroul Președintelui nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Câțiva dintre aliații lui Zelensky au susținut public restaurarea declarațiilor. Președintele însuși nu a susținut-o în mod explicit.

Sistemul electronic de declarare a activelor din Ucraina a fost creat după revoluția pro-occidentală EuroMaidan din 2014. Spre deosebire de declarațiile anterioare pe hârtie, noul sistem a crescut dramatic transparența bunurilor funcționarilor de stat și a făcut mai ușor pedepsirea acestora pentru încălcări.

Lansarea sistemului a fost o cerință pentru a obține călătorii fără viză în Uniunea Europeană în 2016.

Pentru a gestiona sistemul de declarare a averilor, Ucraina a creat în 2015-2016 Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NACP, cunoscută în Ucraina sub abrevierea sa ucraineană NAZK).

Agenția și declarațiile de avere au o lungă istorie de sabotaj.

Prima conducere a NACP, condusă de Natalia Korchak, s-a confruntat cu numeroase acuzații de sabotare în esență a sistemului, pe care le-a negat.

Inițial a fost acuzată că a blocat pentru mai multe luni lansarea sistemului de declarare a averilor.

În 2017, la un an de la lansare, Hanna Solomatina, un oficial de top al NACP, a acuzat public conducerea agenției de corupție, a primit ordine de la administrația prezidențială și a persecutat oponenții politici ai președintelui de atunci Petro Poroșenko. Afirmațiile ei au fost susținute de alți foști angajați ai NACP.

Societatea civilă și Occidentul au cerut relansarea agenției și înlocuirea conducerii acesteia, dar administrația Poroșenko a refuzat să facă acest lucru.

După ce Zelensky a fost ales în 2019, în 2020 a fost numit un nou șef, Oleksandr Novikov, cu participarea experților străini.

Dar apoi a urmat un nou val de sabotaj – de data aceasta, pe plan extern.

În 2020, Curtea Constituțională a distrus efectiv sistemul de declarare a averilor al Ucrainei, privând NACP de majoritatea puterilor sale. Instanța a decis că aceste competențe sunt neconstituționale și, de asemenea, a anulat sancțiunile pentru minciuna în declarațiile de avere ale funcționarilor.

În 2021, parlamentul a adoptat un proiect de lege de restabilire a sistemului, dar, în același timp, le-a permis oficialilor de stat să nu dezvăluie rudele lor în declarațiile de avere, făcându-le efectiv un instrument inutil.

Zelensky a respins proiectul de lege și, în cele din urmă, atât sistemul de declarare a averilor, cât și cerința de a dezvălui proprietatea rudelor au fost reintroduse.

Zelensky semnează un proiect de lege care poate bloca integrarea europeană, submina sprijinul occidental.

Pe fondul presiunii publice, un proiect de lege privind restabilirea sistemului de declarare a averilor al Ucrainei a fost depus la Rada Supremă în septembrie.

În ianuarie, pe site-ul președintelui a fost înregistrată și o petiție pentru a cere restaurarea declarațiilor de avere. Luna viitoare, petiția a strâns cele 25.000 de semnături necesare pentru ca președintele să reacționeze la ea.

În răspunsul său la petiție, Zelensky nu a spus în mod explicit dacă a susținut propunerea, dar a spus că este prerogativa parlamentului să adopte proiecte de lege.

Cu toate acestea, David Arakhamia, sponsorul proiectului de lege pentru restabilirea declarațiilor de avere și șeful fracțiunii Partidului Servitorul Poporului a lui Zelensky din parlament, a susținut în februarie că Zelensky a susținut petiția.

El a mai spus că a fost înființat un grup de lucru pentru a grăbi adoptarea proiectului de lege.

„Țara noastră duce un război dur pentru viitorul său în lumea civilizată. Prin urmare, chiar și în timpul bătăliilor aprige și al atacurilor cu rachete, oficialii și parlamentarii trebuie să respecte principiile onestității și transparenței”, a scris el.

Arakhamia a declarat în mai că parlamentul ar trebui să adopte proiectul de lege privind declararea bunurilor în prima lectură până la sfârșitul lunii iunie și în a doua lectură până la sfârșitul lunii septembrie.

De atunci, nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce privește proiectul de lege privind declarația de avere.