Oficialii europeni consideră că e puțin probabil să fie confiscate activele Băncii Centrale a Rusiei și folosite pentru finanțarea Ucrainei

Oficialii europeni consideră că e puțin probabil să fie confiscate activele Băncii Centrale a Rusiei și folosite pentru finanțarea Ucrainei
Elveția a eliberat active rusești, blocate în urma sancțiunilor. Sursa: Freepik

Cel mai probabil Uniunea Europenă nu va confisca activele Băncii Centrale a Rusiei care în prezent sunt îngheţate în Europa, în pofida planurilor statelor puternic industrializate de a discuta legalitatea unei astfel de măsuri la reuniunea liderilor G7  ce va avea loc în luna februarie, au declarat pentru Reuters mai mulţi oficiali europeni de rang înalt.

După ce Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, SUA și aliații săi au pus un embargo asupra tranzacțiilor cu Banca Centrală a Rusiei şi ministerul de Finanţe din Rusia, blocând active suverane ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari. Circa 200 de miliarde de dolari din aceste active sunt deţinute în Europa, în principal la casa de compensare Euroclear din Belgia.

Confiscarea acestor active şi transferul lor către Ucraina ar reduce presiunile financiare resimțite de Occident pentru a finanţa efortul de război al Ucrainei, dar oficialii europeni resping această posibilitate ca fiind una prea riscantă din punct de vedere legal.

Confiscarea activelor rusești, o mare problemă din punct de vedere legal

„Confiscarea capitalului activelor ruseşti nu se va întâmpla. Nu există un acord cu privire la acest subiect între statele membre UE”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial de rang înalt cu responsabilitate în acest dosar.

Într-un interviu acordat Reuters, Xavier Bettel, ministrul Afacerilor Externe din Luxemburg, a spus că din punctul său de vedere este necesară o abordare prudentă în privința confiscări activelor rusești.

„Imaginaţi-vă dacă am decide, la nivel politic, să dăm Ucrainei miliarde şi peste şase luni avem justiția decide că nu aveam dreptul să le dăm. Cine va plăti atunci?”, a susţinut ministrul luxemburghez.

Oficialii europeni manifestă îngrijorare atât cu privire la legalitatea unei astfel de confiscări fără precedent de active suverane, cât şi cu privire la potenţialele consecinţe pe care le-ar produce asupra monedei, în condiţiile în care investitorii ar putea renunţa la activele în euro de teamă că şi banii lor ar putea fi confiscaţi într-o zi.

Moscova a promi că va reacționa dacă i se vor confisca activele confiscate

În plus, Moscova a promis că va reacţiona prin confiscarea activelor occidentale din Rusia, care, potrivit unor calcule, ar avea o valoare de 288 de miliarde de dolari.

Și ministrul belgian al Finanţelor, Vincent van Peteghem, a cărui ţară asigură preşedinţia UE până în luna iulie, este foarte reticent la posibilitatea confiscării activelor ruseşti.

„Trebuie să fim foarte prudenţi cu această propunere. Cred că este important ca ceea ce propunem să fie solid din punct de vedere legal şi ar trebui să evităm orice impact asupra stabilităţii financiare”, a afirmat van Peteghem.

Oficialii europeni mai subliniază că Euroclear are active „substanţiale” în Rusia, care ar putea fi confiscate de Moscova, ceea ce ar pune în pericol stabilitatea financiară a casei de compensare, cu consecinţe majore.

O altă variantă prin care activele rusești înghețate pot fi folosite în favoarea Ucrainei

„UE nu va putea salva de la faliment Euroclear. Aceasta gestionează mii de miliarde şi falimentul său ar fi mai important decât bugetul UE. Trebuie să punem în balanţă riscurile şi profitul”, a avertizat un oficial european citat de Reuters.

În schimbul confiscării activelor ruseşti, este posibil ca guvernele UE să susţină o propunere a Comisiei Europene, conform căreia vor fi preluate doar profiturile generate de aceste active, lăsându-le valoarea intactă. Potrivit oficialilor, această opţiune ar genera aproximativ 15-17 miliarde de euro pe parcusul a patru ani, bani ce ar putea fi transferaţi Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:03 - Protest extrem: Un jurnalist și-a dat foc în fața Casei Albe
08:40 - Diana Șoșoacă organizează un miting în București după ce i-a fost respinsă candidatura la președinție
08:19 - Constanța: Două persoane, găsite inconștiente pe trotuar după ce au căzut de la etaj
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă