Oficial rus: Rusia ar putea reduce timpul de decizie pentru utilizarea armelor nucleare
Rusia ar putea reduce timpul de luare a deciziilor stipulat în politica oficială pentru utilizarea armelor nucleare dacă Moscova consideră că amenințările cresc, a declarat președintele comisiei de apărare a parlamentului.
Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare între Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, președintele Vladimir Putin afirmând luna trecută că Rusia și-ar putea schimba doctrina nucleară oficială, stabilind condițiile în care ar putea fi folosite astfel de arme, scrie Reuters.
Ce declarații a făcut oficialul rus
Duminică, Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare a Camerei inferioare a parlamentului rus, a fost citat de agenția de presă de stat RIA că a spus că, dacă amenințările cresc, timpul de luare a deciziilor pentru utilizarea unor astfel de arme ar putea fi schimbat.
„Dacă vedem că provocările și amenințările cresc, înseamnă că putem corecta ceva în (doctrină) în ceea ce privește momentul utilizării armelor nucleare și decizia de a face această utilizare”, a spus acesta.
Kartapolov, care a comandat cândva forțele ruse în Siria și acum servește ca parlamentar al partidului de guvernământ Rusia Unită, a adăugat că este prea devreme pentru a vorbi despre schimbările specifice ale doctrinei nucleare.
Ce stabilește doctrina nucleară a Rusiei
Doctrina nucleară a Rusiei din 2020 stabilește când președintele său ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari ca răspuns la un atac care folosește arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau arme convenționale „când însăși existența statului este pusă în pericol”.
Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, deținând aproximativ 88% din armele nucleare ale lumii, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.
Ambii își modernizează arsenalele nucleare, în timp ce China își intensifică rapid arsenalul nuclear.
Putin a spus în această lună că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a-și asigura victoria în Ucraina, cel mai puternic semnal al Kremlinului de până acum că cel mai mortal conflict din Europa de după al Doilea Război Mondial nu se va transforma în război nuclear.