Oficial OMS, semnal de alarmă pentru statele europene: “E devreme pentru relaxare. Trebuie să fim răbdători. Va dura până să ne vaccinăm cu toții”

Oficial OMS, semnal de alarmă pentru statele europene: “E devreme pentru relaxare. Trebuie să fim răbdători. Va dura până să ne vaccinăm cu toții”
Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Directorul european al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, a declarat joi că producătorii de vaccinuri lucrează non-stop pentru a acoperi deficiențele în aprovizionarea către țările care se luptă să stopeze pandemia COVID-19.

OMS, despre relaxare și vaccinare

De asemenea, oficialul OMS a subliniat că este prea devreme pentru a vorbi despre măsuri de relaare în Europa. „Trebuie să fim răbdători, va dura până să ne vaccinăm cu toții”, a spus Kluge, adăugând că un total de 35 de țări din Europa au lansat campanii de vaccinare și că 25 de milioane de doze au fost administrate până acum.

„Solidaritatea nu înseamnă neapărat că fiecare țară din lume începe (vaccinând) exact în același moment … Buna înțelegere este că nimeni nu este în siguranță înainte ca toată lumea să fie în siguranță”, a declarat Kluge într-un briefing de știri online.

Întrebat despre întârzierile în expedierea vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca către pacienții din Uniunea Europeană cu 27 de națiuni, Kluge și un expert în vaccinare OMS-Europa, Siddhartha Datta, au făcut apel la guverne și producători să coopereze în abordarea problemelor apărute în cadrul lansării.

„Realitatea este că există o lipsă de vaccinuri … (Dar) nu ne îndoim ca producătorii să întârzie și aceștia lucrează 24-7 pentru a acoperi golurile și suntem siguri că întârzierile pe care le vedem acum vor fi făcute cu o producție suplimentară în viitor ”, a spus Kluge.

OMS a reiterat faptul că vaccinurile ar trebui împărțite în mod echitabil, între națiunile sărace și cele bogate, pentru a contribui la sfârșitul pandemiei, subliniind că vaccinurile COVID-19 reprezintă „un bun public global”.

În timp ce Kluge și Datta au vorbit, lupta Europei pentru a asigura aprovizionarea cu vaccin COVID-19 s-a intensificat, deoarece Marea Britanie a cerut să primească toate focurile pentru care a plătit după ce UE i-a cerut AstraZeneca să devieze provizii din Marea Britanie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`