Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră cazurile de reinfectare cu noul coronavirus irelevante din punct de vedere statistic, potrivit unei declarații atribuite Mariei Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19.
Aceasta a subliniat că dintre cele peste 26 de milioane de infectări raportate la nivel mondial au fost raportate doar câteva cazuri de reinfectare, deocamdată puțin relevante. “În orice caz, continuăm să le studiem împreună cu laboratoarele din diferite țări”, a dat asigurări oficialul OMS.
Van Kerkhove a precizat că până acum s-a dovedit că pacienții infectați cu noul coronavirus, inclusiv cei care nu prezintă simptome, au dezvoltat după una sau două săptămâni anticorpi care presupun o anumită imunizare în calea unor posibile reinfectări, deși nu se știe cât durează aceasta.
„Vedem rezultate încurajatoare și că răspunsul durează mai multe luni, însă nu au trecut decât opt luni de la declanșarea pandemiei și nu știm cât va putea dura”, a declarat aceasta.
Van Kerkhove a vorbit și despre măsurile care ar trebui să fie implementate pentru a garanta o reîntoarcere în siguranță a elevilor. Potrivit oficialului OMS, fiecare școală trebuie să aibă un plan specific pentru a trata copiii ce prezintă boli respiratorii, febră sau COVID-19 și pentru a urmări persoanele cu care au intrat în contact.
„Important este ca planurile să fie cât mai clare posibil și să se comunice cât mai bine cu părinții pentru ca aceștia să știe ceea ce trebuie să facă și când”, a subliniat aceasta.
În România, specialiștii au avertizat că cei care s-au vindecat de coronavirus trebuie să continue să se protejeze respectând toate măurile sanitare în vigoare Dr.Adrian Marinescu, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a explicat că persoanele care s-au infectat cu COVID-19 și s-au vindecat potsă se reinfecteze.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că au fost raportate cazuri de reinfectare cu coronavirus care sunt analizate de către specialiști.
Ministrul a adăugatfaptul că țara noastrăesteîn cea de-a doua fază a primului val pandemic, pe un platou care speră să fie menţinut în aceste condiții pentru că luna septembrie va fi una aglomerată şi dificilă,din cauza începerii anului şcolar și a alegerilor.