Rusia este tot mai implicată în tot ce înseamnă scandalurile politice de pe glob. După ce a fost acuzată de imixtiune în alegerile prezidențiale din Statele Unite de partea lui Donald, cât și în alegerile europene precum cele prezidențiale din Franțe sau cele legislative din Germania, este timpul ca acum să fie menționate urme rusești și în criza din Spania privind independența Cataloniei.
După ședința săptămânale de guvern, ministrul Apărării din Spania, Maria Dolores de Cospedal a confirmat că hackeri din Rusia și din Venezuela au intervenit în criza privind Catalonia, anunțând că va ridica acest subiect la următorul Consiliu al miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană, care va avea loc luni.
"Este o situație serioasă, când democrația trebuie să se confrunte cu provocările noilor tehnologii", le-a spus reporterilor, vineri, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid, Inigo Mendez de Vigo, conform El Pais.
"Este un subiect care va fi pe ordinea de zi a următoare întâlniri a Consiliului miniștrilor de Externe, unde ministrul de Externe va vorbi pe această temă. Credem că Europa trebuie să ia foarte în serios această situație. Nu se poate ca forțe externe, persoane din exterior, despre care nu știm cine sunt, vor să schimbe ordinea constituțională", a acuzat purtătorul de cuvânt.
"Guvernul a determinat că multe mesaje și operațiuni care au fost văzute pe rețelele sociale vin de pe teritoriul Rusiei", a precizat și ministrul Apărării, Dolores de Cospedal.
"Și folosesc expresia corectă: de pe teritoriul Rusiei. Asta nu înseamnă că am descoperit neapărat că ar fi vorba de guvernul rus. Așa că trebuie să acționăm cu precauție maximă. Trebuie să fim foarte clari privind originile. Ei sunt o parte de pe teritoriul Rusiei, o parte din alte locuri, de asemenea în afara Uniunii Europene. Determinăm asta în prezent", a mai adaugat ministrul.
Hackeri din Rusia și Venezuela au publicat materiale false sau distorsionate în legătură cu Spania și Catalonia. De exemplu, o știre susținea că Insulele Baleare ar fi în favoarea obținerii independenței de către Catalonia, iar alta că spaniola cu dialect de Castilia nu mai este predată în școli. Multiplicarea a astfel de știri s-a intesificat după începutul crizei privind referendumul catalan de independență.