Oficial de la Kiev: „Numărul ucrainenilor care vor negocieri cu Rusia a crescut de 4 ori”
Dacă în urmă cu doi ani numărul ucrainenilor care voiau negocieri cu Rusia era în jur de 10%, acum a ajuns până la 40%, a explicat pentru HotNews un politician aflat la putere în Kiev.
Banca Mondială a constatat că aproximativ 40% dintre ucraineni trăiesc sub pragul sărăciei
„Nu există soluții corecte. O parte a societății își dorește un lucru, cealaltă parte altceva. Este o decizie extrem de dificilă pentru președinte”, a spus un politician important referitor la eventualele negocieri de pace, însoțite de eventuale cedări ale Ucrainei.
Unii dintre cei 40% de ucraineni care ar vrea negocieri consideră că linia frontului ar trebui să rămână acolo unde este acum, ceea ce ar însemna un control semilegal al rușilor asupra unor teritorii.
Alții spun că negocierile ar trebui să aibă loc, dar numai în condițiile în care rușii își vor retrage toate trupele de pe teritoriul Ucrainei. Și aici există mai multe opțiuni.
Banca Mondială a constatat că aproximativ 40% dintre ucraineni trăiesc sub pragul sărăciei, adică aproape jumătate din populația Ucrainei. Cred că organizații precum ONU și altele trebuie să își îndeplinească funcțiile, iar aceste funcții implică ajutorarea persoanelor care suferă din cauza conflictelor militare.
Ucraina câștigă un miliard de dolari anual din tranzitul gazului rusesc
Referitor la tranzitul gazelor rusești, începând cu 2025, când va expira acordul cu Rusia, politicianul spune că nu sunt date clare dacă tranzitul va continua sau nu.
Opiniile în societate sunt împărțite în două tabere: prima susține că Ucraina nu are nevoie de tranzit, deoarece astfel ajută Rusia să câștige bani.
Cealaltă parte afirmă că, dacă nu va exista acest tranzit, va fi foarte dificil din punct de vedere tehnic ca Ucraina să pompeze gazul către regiunile Harkiv, Odesa sau Mykolaiv. Dacă tranzitul se va opri pe 1 ianuarie, ar putea apărea probleme în toate regiunile. Și nu este clar dacă aceste regiuni vor fi aprovizionate cu gaz sau nu.
Există și o prevedere în acordul de asociere semnat cu Uniunea Europeană, care stipulează că Ucraina se obligă să asigure tranzitul gazului pe teritoriul său dacă acest lucru este solicitat de țările UE.
De exemplu, dacă Austria solicită oficial să asigure tranzitarea unui anumit volum de gaz, conform acordului semnat, Ucraina e obligată să facă acest lucru.
Ucraina câștigă un miliard de dolari anual din tranzit. Dacă pierde această sursă de venit, va reprezenta o problemă suplimentară pentru ucraineni.