Oceanul Artic se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii / Un emblematic factor al încălzirii globale este ignorat de companiile ce poluează
Oamenii de știință au prezis de mult că creșterea nivelului mării va fi una dintre cele mai dezastruoase consecințe ale încălzirii globale – iar acum descoperă că regiunea cea mai nordică, cea mai mare contribuție la creșterea nivelului mării , se încălzește cu ritmuri fără precedent, conform ABC News.
Încălzirea globală, o problemă
Schimbările climatice transformă Arctica într-o „dramă diferită”, regiunea încălzindu-se cu o viteză de peste două ori mai rapid decât restul lumii, din cauza topirii gheții și a gheții marine , potrivit raportului Arctic pentru 2021. de Administrația Națională pentru Oceanii și Atmosferice, marți dimineața.
Scăderea substanțială a extinderii gheții arctice din 1979 este unul dintre cei mai emblematici indicatori ai schimbărilor climatice, potrivit raportului. Vara anului 2021 a înregistrat a doua cea mai mică cantitate de gheață din 1985, iar volumul de gheață după iarnă a fost cel mai scăzut de când au început înregistrările, în 2010.
În plus, perioada dintre octombrie și decembrie 2020 a fost cea mai caldă toamnă arctică înregistrată, datând din 1900, potrivit raportului.
Temperatura medie a aerului de suprafață în Arctica, în ultimul an, din octombrie 2020 până în septembrie 2021, a fost a șaptea cea mai caldă înregistrată. Acesta fiind al optulea an consecutiv din 2014 în care temperaturile aerului au fost cu cel puțin 1 grad Celsius peste cele medii anuale.
Oceanul Artic se topește mai repede decât se așteptau cercetătorii
Studii recente despre acidificarea oceanelor, procesul prin care nivelurile de pH ale apei sunt scăzute ca urmare a dioxidului de carbon din atmosferă, arată că Oceanul Arctic se acidifică mai repede decât oceanul global, dar cu o variabilitate spațială mare.
Deoarece apa oceanului este de obicei neutră, acidificarea ar putea avea implicații asupra ecosistemului Oceanului Arctic, inclusiv efecte asupra algelor, zooplanctonului și peștilor. În Arctica Eurasiatică, stratul de zăpadă terestru din iunie 2021 a fost al treilea cel mai scăzut de când au început înregistrările în 1967