Obiectivele privind consumul de energie și agricultură ecologică, „dificil” de atins până în 2030 / Ce mai susține Agenția Europeană de Mediu

Obiectivele privind consumul de energie și agricultură ecologică, „dificil” de atins până în 2030 / Ce mai susține Agenția Europeană de Mediu
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Sheldon Cooper

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a publicat luni, 18 decembrie, un raport, în care consideră că este „dificil” ca Uniunea Europeană să îndeplinească ambițiile climatice până în 2030, în special cele referitoare la consumul de energie și agricultura ecologică.

„Potrivit analizei AEM, este posibil ca UE să nu îşi atingă majoritatea obiectivelor până în 2030”, arată o sinteză, scrie Agerpres.

Este „foarte puțin probabil” ca UE să reușească

AEM consideră că este „foarte puțin probabil” ca UE să reușească să își diminueze consumul de energie în măsura propusă – 992,5 milioane de tone echivalent petrol.

Ca acest obiectiv să fie atins în „2030, ritmul mediu anual de reducere observat în ultimii zece ani va trebui să fie de trei ori mai rapid”.

Atingerea unei cote de 42,5% de energii regenerabile în consumul global este considerată „puțin probabilă”.

AEM a notat și că obiectivul de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră este „fără îndoială, probabil” de atins până în 2030.

Este „foarte puțin probabil” și ca 25% din terenurile agricole să fie cultivate potrivit unor criterii ale agriculturii ecologice.

„Pentru a accelera progresele, statele membre trebuie să aplice mai mult legile existente, să ia măsuri suplimentare şi să integreze clima şi mediul în alte domenii politice”, a mai notat instituţia.

Pe de altă parte, este „foarte probabil” ca cele 27 de state membre să reducă cu 55% numărul de decese premature asociate cu poluarea aerului.

Raportul publicat de AEM ar urma să fie actualizat în fiecare an pentru a evalua progresele înregistrate de UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`