Barack Obama a pledat în favoarea surselor regenerabile de energie, susținând că acestea răspund amenințării reprezentate de schimbările climatice și contribuie la crearea mai multor locuri de muncă, informează AFP, citată de Agerpres.
”Știm că avem puterea, dinamismul și creativitatea pentru a rezolva o problemă dificilă, asigurându-ne în același timp că motoarele economiei funcționează. (…) Timp de decenii ni s-a spus că trecerea la surse regenerabile de energie nu era viabilă din punct de vedere economic. Acest lucru nu mai este adevărat astăzi”, a afirmat președintele Statelor Unite.
Acesta a prezentat o serie de măsuri destinate să încurajeze producerea și utilizarea energiei solare. Dacă în ceea ce privește energia eoliană, SUA se află pe primul loc în lume, energia solară ocupă un loc foarte modest în mixul lor energetic. Pe de altă parte, americanii au făcut progrese spectaculoase și la acest capitol în ultimii 5 ani.
Declarațiile au fost făcute cu ocazia unui summit privind energiile regenerabile, desfășurat la Las Vegas, statul Nevada.
De altfel, liderul de la Casa Albă a prezentat la începutul lunii un plan care vizează reducerea cu 32% până în 2030, în raport cu 2005, a emisiilor de dioxid de carbon ale centralelor energetice, plan ce ar urma să ducă la închiderea a numeroase centrale pe cărbune.
Anul trecut, sursele regenerabile de energie au reprezentat 13% din producția de electricitate a Statelor Unite, circa jumătate provenind din energia hidro, o treime din surse eoliene și doar 3% din energie solară. Centralele pe bază de cărbune furnizează 39% din electricitate, în timp ce 27% din producția totală este asigurată de gaze naturale. 19% din energie este furnizată de centralele nucleare.