Longevitatea umană a cunoscut o îmbunătăţire extraordinară în ultimul secol, astfel încât vârsta de 72 de ani este „noul 30”, susţin oamenii de ştiinţă de la Max Planck Institute for Demographic Research din Rostock, Germania.
Speranţa de viaţă a crescut atât de repede, altfel încât economiile industrializate au fost luate prin surprindere, fiind nepregătite pentru costurile necesare pentru plata pensiilor unui număr mare de persoane pentru o perioadă atât de îndelungată.
Țările cu cea mai mare speranță de viață din lume sunt Suedia și Japonia. Un studiu făcut pe bărbații din aceste două țări arată că oamenii “vânători-culegători ”de la 1800 aveau la vârsta de 30 de ani aceleaşi şanse de a muri pe care le are astăzi un suedez sau un japonez la vârsta de 72 de ani.
Cercetătorii care au lucrat la studiu afirmă că nu se poate ști care va putea fi limita de sus a speranței de viață.
Totodată, cercetătorii spun că această longevitate extraordinară a fost cunoscută de doar 4 din cele 8.000 generaţii umane care au trăit vreodată, scrie CNBC.
Dezvoltarea extraordinară a duratei de viaţă a oamenilor a coincis cu inventarea antibioticelor şi a vaccinurilor, cu îmbunătăţirile uriaşe în ceea ce priveşte eficienţa agricolă şi cu dezvoltarea pe scară largă a sistemelor care fac apa potabilă disponibilă mult mai uşor, susțin studiile făcute de oamenii de știință.